Man die je aankijkt

Vijf tips om succesvol te studeren naast je baan

Wil jij studeren naast je baan? Jetty geeft je vijf tips om dit tot een succes te maken.

1. Bepaal je doel

Bepaal van tevoren wat je wilt bereiken en waarom. En hoe specifieker, hoe beter. Denk goed na over welke kennis en vaardigheden je wilt vergaren en waarvoor je die wilt inzetten. Wat wil je bereiken met deze opleiding? Het is onze ervaring dat studenten die op een goede, weloverwogen manier hun studie kiezen, succesvoller zijn in het afronden ervan.

Betrek het thuisfront bij je plannen

2. Betrek het thuisfront bij je plannen

Het is logisch dat je je plannen met betrekking tot je studie deelt met je partner en/of gezinsleden. Je (privé)leven gaat er immers anders uitzien. Maar laat de mensen om je heen vooral ook meedenken in dit proces. En vertel ze waarom deze studie voor jou belangrijk is. Want als ze achter je staan, kunnen ze je beter stimuleren op de momenten dat je het moeilijk krijgt. En die gaan er zeker komen!

 

Deel je successen en uitdagingen

3. Deel tijdens de studie je successen en uitdagingen

Deel je successen en je uitdagingen met de mensen thuis, op je werk en met je studiegenoten en docenten. Met jouw successen zet je immers niet alleen jezelf, maar ook je (werk)omgeving in beweging. Maar deel het ook als het minder goed gaat. Zulke momenten horen namelijk bij het leerproces en door dit te accepteren kom jij weer een stap verder.

 

Blijf nieuwsgierig en kritisch

4. Blijf nieuwsgierig en kritisch

Tijdens je studie reiken wij je die kennis aan, die jou ondersteunt bij het bereiken van je (leer)doelen. Van jou verwachten wij dat je daar vanuit een onderzoekende houding positief-kritisch mee omgaat. Door scherp te blijven op de kwaliteit en de bruikbaarheid van die kennis. Onbevooroordeeld, open en nieuwsgierig. De professionele houding die je hiermee aanleert, is niet alleen belangrijk tijdens je studie, maar ook in je verdere carrière.

 

Stop niet met leren

5. Diploma op zak? Stop niet met leren

Natuurlijk is het fijn om na de opleiding weer tijd te hebben voor andere dingen. Maar de wereld om je heen staat niet stil. Gelukkig zal je onderzoekende houding je steeds verder brengen in de ontwikkeling van je professionaliteit. Een leven lang leren staat gelijk aan het onderhouden van jouw waardenvolle professionaliteit.

 


Over de auteur

Jetty de Groot is coördinator van de propedeuse Social Work deeltijd en voert intakegesprekken met de studenten die zich aanmelden voor de opleiding. Inhoudelijk houdt zij zich bezig met onderwijsontwikkeling en verschillende vormen van studentbegeleiding. Daarnaast is zij als programmaleider verbonden aan de post-hbo Supervisorenopleiding, waar professionals opgeleid worden tot supervisor. In deze opleiding staat het ervaringsleren van professionals in de werkcontext centraal. Supervisoren leren hoe zij dit leerproces methodisch kunnen begeleiden.