Man die aan het bellen is

Associate degree

Heb jij je mbo-4 of je havodiploma behaald en wil je in twee jaar een stap vooruit zetten? Neem dan eens een kijkje bij de Associate degree.

Is een Associate degree iets voor jou?

Wil je een hbo-studie doen, maar zie je op tegen vier jaar met veel theorie? Kies dan voor een Associate degree. Dat is een tweejarige praktijkgerichte hbo-opleiding. Je kunt hiermee al snel aan de slag op hbo-niveau. Onze Ad’s zijn kleinschalig georganiseerd en  gefocust. In twee jaar leer je precies wat er in de praktijk toe doet en wat jij nu en straks in je werk nodig hebt. De theorie die je leert, sluit goed aan bij de praktijk en je leert alles direct toe te passen. Na afronding ontvang je een wettelijk erkend hbo-diploma: de Associate degree.

Wat is een Associate degree?

Voltijd en deeltijd

Je kunt een Associate degree zowel in voltijd als deeltijd volgen. 

Bekijk hier alle voltijd Associate degrees

Bekijk hier alle deeltijd Associate degrees

Wat is een Associate degree? 

Hbo-niveau in twee jaar

Een Associate degree is een relatief nieuwe studievorm met een studielast van 120 studiepunten. De Associate degree of Ad is een praktijkgerichte hbo-opleiding van twee jaar. De Ad is geschikt is om te volgen als je al een mbo niveau-4 opleiding hebt gevolgd en je je graag verder wilt ontwikkelen, maar niet vier jaar vooruit wilt kijken. Je wordt opgeleid tot een specifiek beroep, zoals officemanager, bouwkundige, commercieel econoom of software developer. Tijdens je opleiding ga je aan de slag met praktijkopdrachten voor echte opdrachtgevers. Na twee jaar ontvang je een officieel erkende graad: de Associate degree. Deze titel mag je achter je naam voeren.  

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de verschillen tussen een Associate degree en een hbo-bacheloropleiding?

Het grootste verschil is dat een Ad twee jaar duurt en een bacheloropleiding vier jaar. In beide gevallen zul je ongeveer 40 uren in de week met je studie bezig zijn, maar bij een Ad besteed je meer tijd op Windesheim dan bij een bachelor. Je krijgt bij een Ad intensievere begeleiding van docenten. Ook is er veel aandacht voor het aanleren van vaardigheden, zoals samenvatten en plannen. De stap van mbo-4 naar een Ad is kleiner dan de stap van het mbo naar een hbo-bacheloropleiding.

Voor wie is een Ad interessant?

Een Ad is interessant als je een mbo-4 diploma gehaald hebt en je nóg 4 jaar studeren te lang of te duur vindt of als je twijfelt of je de stap naar een bacheloropleiding aan het hbo aankunt.

Wat is het verschil tussen een voltijdopleiding en een deeltijd Associate degree?

Het grootste verschil zit in het aantal uren dat je op Windesheim aanwezig bent. Een deeltijdopleiding combineer je met praktijk, dus met een baan of stage. Tijdens een voltijdopleiding spendeer je veel tijd op de hogeschool.

Wat als ik na een Ad toch een bachelordiploma wil halen?

Dat kan, lees hier meer over bij Verder studeren?

Ik heb nog nooit van een Ad gehoord, hoe kan dat?

De Ad is een nieuw type opleiding. Steeds meer hogescholen in Nederland ontwikkelen Ad’s en deze opleidingen worden steeds bekender. Hogeschool Windesheim was een van de eerste hogescholen die deze nieuwe opleidingen aanbood. Op Windesheim Flevoland zijn in 2017 de eerste studenten afgestudeerd en diploma’s uitgereikt.

Verder studeren?

Heb je na twee jaar aan het hbo studeren de smaak te pakken, dan heb je de mogelijkheid om via een schakelprogramma in te stromen in jaar drie van de bachelor die bij de Ad ‘hoort’. Je loopt dan geen studievertraging op en kunt alsnog in vier jaar een hbo-bachelordiploma halen. Het schakelprogramma vervangt de keuzeminor die derdejaars bachelorstudenten volgen. Kies je voor een andere hbo-bacheloropleiding? Dan kun je aan de hand van vrijstellingen het hbo-programma volgen. De mogelijkheid voor vrijstellingen wordt per persoon op maat bekeken.

Ook kun je met een Associate degree in het buitenland makkelijk verder studeren. Je ontvangt bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie. Dit geldt ook voor het vinden van een baan in het buitenland.  

Lees ook meer over: