Een nieuwe wending of impuls voor je carrière. Volg een studie in het vakgebied Bewegen en Sport. Deeltijd-, duale- of post-hbo opleidingen.

Associate degree

Heb jij een mbo-4 of je havodiploma en wil je in twee jaar een stap vooruit zetten? Neem dan eens een kijkje bij de Associate degree.

Is een Associate degree iets voor jou?

Wil je graag een hbo-studie doen maar duurt vier jaar te lang? Kies dan voor een Associate degree. Dit is een relatief nieuwe studievorm met een studielast van 120 studiepunten. Dat is de helft van een bachelor, oftewel een volledige vierjarige hbo-studie. De Associate degree of Ad is een praktijkgerichte hbo-opleiding die tussen het mbo en hbo inzit. Na afronding ontvang je een wettelijk erkend diploma: de Associate degree.

Wat is een Associate degree?

Voltijd en deeltijd

Je kunt een Associate degree zowel in voltijd als deeltijd volgen. 

Bekijk hier alle voltijd Associate degrees

Bekijk hier alle deeltijd Associate degrees

Wat is een Associate degree? 

Hbo-niveau in twee jaar

Een Associate degree is een relatief nieuwe studievorm met een studielast van 120 studiepunten. De Associate degree of Ad is een praktijkgerichte hbo-opleiding van twee jaar. De Ad is geschikt is om te volgen als jij al een mbo niveau-4 opleiding hebt gevolgd en je graag verder wilt ontwikkelen, maar je niet vier jaar vooruit wilt kijken. Je wordt opgeleid tot een specifiek beroep, zoals officemanager, bouwkundige, commercieel econoom of software developer. Tijdens je opleiding ga je aan de slag met praktijkopdrachten voor echte opdrachtgevers. Na twee jaar ontvang je een officieel erkende graad: de Associate degree. Deze titel mag je achter je naam voeren.  

Veel gestelde vragen:

Wat zijn de verschillen tussen een Associate degree en een hbo-bacheloropleiding?

Het grootste verschil is dat een Ad twee jaar duurt en een bacheloropleiding vier jaar. In beide gevallen zul je ongeveer 40 uren in de week met je studie bezig zijn, maar bij een Ad besteed je meer tijd op Windesheim dan bij een bachelor. Je krijgt bij een Ad intensievere begeleiding van docenten. Ook is er veel aandacht voor het aanleren van vaardigheden zoals samenvatten en plannen. De stap van mbo-4 naar een Ad is kleiner dan de stap van het mbo naar een bacheloropleiding.

Voor wie is een Ad interessant?

Een Ad is interessant als je een mbo-4 diploma gehaald hebt en je nog 4 jaar studeren te lang of te duur vindt of als je twijfelt of je de stap naar een bacheloropleiding aan het hbo aan kunt.

Wat is het verschil tussen een voltijd en een deeltijd Associate degree?

Het grootste verschil zit in het aantal uren dat je op Windesheim aanwezig bent. Een deeltijdopleiding combineer je met praktijk, dus met een baan of stage. Tijdens een voltijdopleiding spendeer je veel tijd op de hogeschool.

Wat als ik na een Ad toch een bachelordiploma wil halen?

Dat kan, lees hier meer over bij Verder studeren?

Ik heb nog nooit van een Ad gehoord, hoe kan dat?

De Ad is een nieuw soort opleiding. Steeds meer hogescholen in Nederland ontwikkelen Ad’s en deze opleidingen worden steeds bekender. Hogeschool Windesheim was een van de eerste hogescholen die deze nieuwe opleidingen aanbood. Inmiddels zijn in Flevoland in 2017 de eerste studenten afgestudeerd en diploma’s uitgereikt.

Verder studeren?

Heb je na twee jaar aan het hbo studeren de smaak te pakken, dan heb je de mogelijkheid om via een schakelprogramma in te stromen in jaar drie van de bachelor die bij de Ad ‘hoort’. Je loopt dan geen studievertraging op en kunt alsnog in vier jaar een hbo-bachelordiploma halen. Het schakelprogramma komt in plaats van een keuzeminor die derdejaars bachelorstudenten volgen. Kies je voor een andere hbo-bacheloropleiding? Dan kun je aan de hand van vrijstellingen het hbo-programma volgen. Maar dit wordt per persoon, op maat bekeken.

Ook kun je met een Associate degree in het buitenland makkelijk verder studeren. Je ontvangt bij je diploma namelijk een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie. Dit geldt ook voor het vinden van een baan in het buitenland.  

Lees ook meer over: