Twee professionals die met elkaar praten

Kosten

Start je voor het eerst met een bacheloropleiding, dan betaal je elk studiejaar collegegeld. Hiervoor moet je aan bepaalde criteria voldoen, anders betaal je het instellingscollegegeld.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld vast. Voor het schooljaar 2020-2021 is het collegegeld € 2.143,-. Start je vanaf september 2020 voor de eerste keer met een hbo bachelor of Associate degree? Dan hoef je maar de helft van het collegegeld te betalen.

Meer over het collegegeld

Collegegeld tweede opleiding

Heb je eerder (na 1 september 1991) een bachelor- of master­opleiding afgerond? En start je met een tweede bachelor- of masteropleiding bij Windesheim? Dan val je onder het tarief van het instellingscollegegeld. Voor Godsdienst-Pastoraal Werk gelden er uitzonderingen. Kijk hiervoor op de pagina collegegeld

Overige studiekosten

Naast het collegegeld zijn er variabele kosten aan de studie verbonden. Bijvoorbeeld kosten voor studiemateriaal en studieboeken.

Verklaring Omtrent het Gedrag

Tijdens je studie kan je stageschool een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen, deze kost ongeveer € 40,-. De geldigheidsduur is beperkt, waardoor je de VOG misschien meerdere keren tijdens je studie moet aanvragen. Met de verklaring toon je aan dat je gedrag uit het verleden geen bezwaar vormt voor je toekomstige baan als docent. Tijdens de eerste stages is de VOG niet altijd verplicht, maar voor je eindstage wel. Ook moet je de verklaring kunnen overleggen wanneer je na je studie gaat werken in het onderwijs.

Het is verstandig om tijdens je studiekeuze rekening te houden met de VOG. Kun je (de komende jaren) geen VOG overleggen? Neem contact met ons op en bespreek of een lerarenopleiding op dit moment wel een goede keuze voor je is.

Lees meer over de VOG op de website van Justis

Financiering van je studie

Er zijn verschillende mogelijkheden om je studie (deels) te bekostigen. Een van de opties is het levenlanglerenkrediet dat de dienst DUO biedt.

Bekijk meer financieringsmogelijkheden