master Polymer Engineering

Polymer Engineering

Module van de masteropleiding Polymer Engineering

Wil je het gedrag van kunststoffen in processen leren begrijpen, voorspellen en simuleren? Dan is de module Polymer Engineering iets voor jou. Een unieke module in Nederland. 

De module Polymer Engineering in het kort

Een goed begrip van het gedrag en de verwerking van kunststoffen is cruciaal voor het selecteren van de juiste materialen en productieprocessen voor een nieuw product. Deze kennis is niet alleen onmisbaar bij het gebruik van fossiele kunststoffen en virgin materialen, maar ook bij gerecyclede of biobased materialen die in de transitie naar een circulaire economie steeds vaker worden ingezet.

In het eerste onderdeel van deze module leer je het gedrag van polymeren bij verwerking en gedurende de lifecycle van producten te voorspellen doordat je inzicht krijgt in de verschillende fysische aspecten van polymeren. Je leert over mechanische eigenschappen, het mechanische gedrag onder invloed van verschillende parameters, faalmechanismen en degradatie.

In het tweede deel staan alle aspecten van het extrusieproces en de basisprincipes van spuitgiettechnieken centraal. Zo komen de specifieke aspecten van de extrusiematrijs en het extrusieproces aan bod. In het deel over spuitgieten worden de voudigheid van de matrijs, de sluitkracht, nadruk injectietijd en koeltijd, de opbouw van de matrijs, deellijnen van het product, toepassingen van schijven en inserts in relatie met de cyclustijd en het kostenaspect besproken.

In het derde onderdeel leer je de belangrijkste functionele eisen van het ontwerp te bepalen om te komen tot een juiste kunststofkeuze. Je gaat aan de slag met het dimensioneren van het ontwerp voor de stijfheid, sterkte en maakbaarheid. Met simulatietechnieken leer je om vanuit een softwareomgeving te voorspellen hoe het product zich gedraagt tijdens het productieproces. De kracht van een juist uitgevoerde simulatie zit in de correctheid van de voorspelling van het gedrag van de kunststof in het productieproces.

In het laatste onderdeel komen alle essentiële beproevingstechnieken voor de spuitgiet- en extrusiepraktijk aan bod. Je gaat aan de slag met testtechnieken zoals MFI, Tensile test, Impact test, HDT/Vicat en leert de mechanische eigenschappen praktisch te testen en verklaren.

Met de theoretische en praktische kennis uit deze module ontwikkel je je tot een waardige gesprekspartner voor materialen- en matrijzenleveranciers, productieafdelingen en ontwerpers. Je bent in staat om oplossingen te bedenken voor verwerkings- of kwaliteitsproblemen, mee te praten over maakbaarheid van nieuwe ontwerpen, kritisch naar transitieprocessen te kijken, en te adviseren bij de aanschaf van nieuwe matrijzen.

De module biedt niet alleen theoretische achtergronden, maar ook veel praktische voorbeelden en vaardigheden met simulatietechnieken.

Studieprogramma

In de module Polymer Engineering leer je het gedrag van kunststoffen in processen te begrijpen, voorspellen en simuleren. De module omvat de volgende onderwijseenheden:
- Reologie en mechanica van polymeren
- Verwerking van polymeren
- Testen van polymeren
- Simulatietechnieken
- Praktijkweek
- Rapporteren en presenteren

In de module is het onderzoek gefocust op het gedrag van polymeren in industriële productietoepassingen en op het inrichten van productieprocessen op basis van dit onderzoek.

Voor wie

Om toegelaten te worden tot de module beschik je over een diploma HBO Bachelor of Science of Bachelor of Engineering. De module is met name zeer interessant voor Product Development- en R&D-medewerkers, engineers, HBO-docenten uit de kunststofverwerkende industrie, machinebouw, grondstoffenleveranciers, en ingenieursbureaus. De leerstof geeft inzicht in het gedrag van kunststofmaterialen in allerlei verwerkingsprocessen voor een ieder die betrokken is bij procesinrichting, procesoptimalisatie, of verwerking van kunststoffen in het algemeen. Ook voor aanverwante industrieën zoals de coating- of hars- of lijmindustrie biedt deze module interessante leerstof.

Professoren van Windesheim en Universiteit Twente

Door de samenwerking met verschillende universiteiten en hogescholen die elk hun eigen expertise en onderzoeken inbrengen, ben je verzekerd van een actueel curriculum. Je krijgt les van gerenommeerde professoren en docenten uit het vakgebied van de Universiteit Twente en Windesheim. Daarnaast leer je van je medestudenten met verschillende achtergronden: grondstoffenleveranciers, compoundeurs, verwerkers van kunststoffen, ontwerpers, coating- en lijmproducenten, maar ook HBO-docenten. Allen met een doel: meer weten van kunststoffen.

Dr. Ir. Jakob Buist is docent van de masteropleiding en verantwoordelijk voor de module Polymer Engineerging. Wil je weten wat hem drijft en enthousiast maakt over de opleiding? Lees dan zijn verhaal.

Praktische informatie

Start Februari 2020
Studievorm Module binnen de masteropleiding Polymer Engineering
Studieduur Zes maanden
Lesdagen en lestijden Vrijdag van 9.00 - 17.00 uur
Studiebelasting Circa twintig uur per week (acht uur contact, twaalf uur zelfstudie)
Toelating Om toegelaten te worden tot de module beschik je over een diploma HBO Bachelor of Science of Bachelor of Engineering en een baan in de polymeerchemie of polymeer engineering of een vergelijkbare werkkring waarin deze expertisegebieden tot het werk behoren. Voldoe je niet aan de toelatingseisen, of ben je starter op de arbeidsmarkt en beschik je (nog) niet over een geschikte werkomgeving, neem dan contact met ons op om de toelatingsmogelijkheden, bijvoorbeeld in de vorm van een traineeship, te bespreken. 
Kosten € 5.090,-
Inschrijven

De module Polymer Engineering is onderdeel van de masteropleiding Polymer Engineering. Als je de module wilt volgen, dien je je dan ook in te schrijven voor de masteropleiding Polymer Engineering bij Studielink. Na een intakegesprek word je inschrijving gespecificeerd en kun je de module los volgen. Maak gebruik van de inschrijfbutton onderaan deze pagina om je in te schrijven bij Studielink, houd de volgende gegevens bij de hand: 

  • Je inloggegevens voor DigiD. Nog geen DigiD? Vraag dan een DigiD-code aan. Houd er rekening mee dat de aanvraag 5 dagen kan duren!
  • Behaalde diploma's
  • Betalingsgegevens
Certificering Certificaat van Windesheim en NHL Stenden. Het certificaat is een van de vier deelcertificaten die gezamenlijk recht geven op de titel Master of Science of Polymer Engineering.
Locatie De module wordt deels verzorgd in Emmen en deels in Zwolle. De onderwijsleeromgeving bestaat uit collegezalen van beide hogescholen en de kunststoflaboratoria van NHL Stenden. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van de kunststoflaboratoria van het kenniscentrum Polymore Research & Education (PRE) in Emmen, het Polymer Science Park (PSP) in Zwolle, WUR in Wageningen en Polymeerchemie (RUG) in Groningen.
Contact Voor inhoudelijke vragen over de module neem je contact op met:
• Dr. ir. G. Heideman, telefoon: 088-469 8919, e-mail: g.heideman@windesheim.nl 
• Dr. R. Folkersma, telefoon: 0591-853 231, e-mail: rudy.folkersma@stenden.com 

Voor algemene vragen kun je terecht bij het Windesheim Informatiecentrum, tel. 0900-8899 of per e-mail info@windesheim.nl.