Polymer Design Engineering

Polymer Design Engineering

Module van de masteropleiding Polymer Engineering

Werk jij aan productinnovaties en procesverbeteringen in de kunststofindustrie en wil je je kennis van moderne en duurzame verwerkingstechnieken en kunststofmaterialen vergroten? Dan is deze module iets voor jou.

De module Polymer Design Engineering in het kort

Een brede en actuele (technische) kennis van kunststofmaterialen en verwerkingstechnieken is een onmisbare basis voor het innoveren en verbeteren van processen en producten. Welke gerecyclede materialen zijn er beschikbaar? Wat zijn de aandachtspunten bij de inzet van deze materialen? Welke nieuwe technieken zijn er, en welke kansen bieden deze voor productportfolio’s? Het antwoord op deze en vele andere vragen vind je in de module Polymer Design Engineering.

In het eerste deel van deze module maak je kennis met de eigenschappen en productiemethoden van matrixmaterialen en vezels en de productie van (bio)composieten. Doel van dit onderdeel is om je te leren welke voor- en nadelen de verschillende composietmaterialen bieden, zodat je het materiaal in een structureel ontwerp optimaal in kan zetten. Omdat de mechanica van composietmaterialen afwijkt van de standaardmaterialen en afhankelijk is van de manier waarop het product gemaakt is, is dit een belangrijk onderdeel van de begripsvorming. De keuze om een product wel of niet uit composiet te maken, hangt daarnaast af van het economisch aspect, dat aan de orde komt aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Je gaat uiteindelijk aan de slag met de eigenschappen en rekenregels voor een specifiek ontwerp dat je gaat bouwen en testen.

In het tweede deel leer je naast de basis van de statistiek om op gestructureerde en verantwoorde wijze een experiment op te zetten en uit te voeren. Verder word je uitgebreid meegenomen in het proces van verwerken van de gegevens om uit de resultaten parameters te selecteren die een significante invloed op het onderzochte proces hebben. Het correct presenteren en verantwoorden van de gebruikte werkwijze en de resultaten is uiteraard een belangrijk onderdeel. Ook begrippen als lean en 6-sigma in kunststofverwerking komen aan bod.

Het derde deel van deze module geeft je een overzicht van de verschillende ontwikkelingen op het gebied van kunststofverwerking, ook spin- en blaasfolieprocessen komen aan bod. Er wordt in detail ingegaan op het verspinnen van thermoplasten tot een verstrekt multifilament garen. Je maakt uitgebreid kennis met de zeven verschillende principes van Rapid Manufacturing. Met kennis van de Design Constraints, vertaal je bestaande functionaliteiten in een nieuw Rapid-model.

In het vierde onderdeel staan interessante topics centraal als (het ontwerp van) matrijzen en  Reverse Engineering Design. De analyse van een gespuitgiet product in relatie tot de functionaliteit van het product wordt behandeld, maar ook recycling/upcycling en hergebruik van kunststoffen, Smart Materials en verwerking van biobased polymeren komen aan bod.

Door je opgedane kennis van materialen en verwerkingstechnieken, ontwikkel je je tot een waardige gesprekspartner voor materialen- en matrijzenleveranciers, productontwerpers en engineers. Je bent in staat om mee te praten over de inzet van nieuwe technieken, te adviseren bij de aanschaf van nieuwe matrijzen, processen te optimaliseren, en de mogelijkheden en kansen voor de inzet van gerecyclede materialen te beoordelen.

Studieprogramma

De module Polymer Design Engineering is gericht op het ontwerpen van processen en producten. In deze module gaat het om de volgende onderwerpen:

- Composieten en biocomposieten
- Recycling
- Additive Manufacturing
- Garens en vezels
- Matrijsontwerp
- Production Engineering
- Onderzoeks- en optimalisatiemethoden, Design of Experiments (DoE)
- Presentatievaardigheden
- Praktijkweek

In deze module is het onderzoek gefocust op het voorspellen van gedrag van (te ontwikkelen) kunststoffen in nieuwe toepassingscontexten en nieuwe productieprocessen.

Voor wie

De module is met name zeer interessant voor Product Development- en R&D-medewerkers, engineers, hbo-docenten uit de kunststofverwerkende industrie, machinebouw, grondstoffenleveranciers, en ingenieursbureaus. Je doet in de module brede kennis op van moderne verwerkingstechnieken, smart materials, recycling en upcycling en procesoptimalisatie. Om toegelaten te worden tot de module beschik je over een hbo-diploma Bachelor of Science of Bachelor of Engineering.

Actueel en uniek curriculum

Door de samenwerking met verschillende universiteiten en hogescholen die elk hun eigen expertise en onderzoeken inbrengen, ben je verzekerd van een actueel curriculum. De inhoud van deze module wordt verzorgd door gerenommeerde professoren en lectoren uit het vakgebied van Wageningen University and Research, Windesheim en NHL Stenden, en diverse gastdocenten vanuit het bedrijfsleven. De module biedt een diversiteit aan onderwerpen en wordt op alle vlakken verrijkt met praktische voorbeelden, praktijkopdrachten in verschillende verwerkingslabs en excursies naar bedrijven. De module Polymer Design Engineering is met deze inhoudelijke samenstelling uniek in Nederland.

Bouwen aan je netwerk

De module heeft een brede instroom. Medestudenten komen uit verschillende bedrijven en sectoren: grondstoffenleveranciers, compoundeurs, verwerkers van kunststoffen, productontwerpers, coating- en lijmproducenten, en hbo-docenten. Je leert van elkaar, bouwt aan een netwerk en deelt dezelfde ambitie: meer weten van kunststoffen.

Praktische informatie

Start September 2020
Studievorm Module binnen de masteropleiding Polymer Engineering
Studieduur Zes maanden
Lesdagen en lestijden Vrijdag van 9.00 - 17.00 uur
Studiebelasting Circa twintig uur per week (acht uur contact, twaalf uur zelfstudie)
Toelating Om toegelaten te worden tot de module beschik je over een hbo-diploma Bachelor of Science of Bachelor of Engineering en een baan in de polymeerchemie of polymeer engineering of een vergelijkbare werkkring waarin deze expertisegebieden tot het werk behoren. Voldoe je niet aan de toelatingseisen, of ben je starter op de arbeidsmarkt en beschik je (nog) niet over een geschikte werkomgeving, neem dan contact met ons op om de toelatingsmogelijkheden, bijvoorbeeld in de vorm van een traineeship, te bespreken. 
Kosten € 5.090,-
Inschrijven

De module Polymer Design Engineering is onderdeel van de masteropleiding Polymer Engineering. Als je de module wilt volgen, dien je je dan ook in te schrijven voor de masteropleiding Polymer Engineering bij Studielink. Na een intakegesprek word je inschrijving gespecificeerd en kun je de module los volgen. Maak gebruik van de inschrijfbutton onderaan deze pagina om je in te schrijven bij Studielink, houd de volgende gegevens bij de hand: 

  • Je inloggegevens voor DigiD. Nog geen DigiD? Vraag dan een DigiD-code aan. Houd er rekening mee dat de aanvraag 5 dagen kan duren!
  • Behaalde diploma's
  • Betalingsgegevens
Certificering Certificaat van Windesheim en NHL Stenden. Het certificaat is een van de vier deelcertificaten die gezamenlijk recht geven op de titel Master of Science of Polymer Engineering.
Locatie De module wordt deels verzorgd in Emmen en deels in Zwolle. De onderwijsleeromgeving bestaat uit collegezalen van beide hogescholen en de kunststoflaboratoria van NHL Stenden. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van de kunststoflaboratoria van het kenniscentrum Polymore Research & Education (PRE) in Emmen, het Polymer Science Park (PSP) in Zwolle, WUR in Wageningen en Polymeerchemie (RUG) in Groningen.
Contact Voor inhoudelijke vragen over de module neem je contact op met:
• Dr. ir. G. Heideman, telefoon: 088-469 8919, e-mail: g.heideman@windesheim.nl 
• Dr. R. Folkersma, telefoon: 0591-853 231, e-mail: rudy.folkersma@stenden.com 

Voor algemene vragen kun je terecht bij het Windesheim Informatiecentrum, tel. 0900-8899 of per e-mail info@windesheim.nl.