Polymer Chemistry

Polymer Chemistry

Module van de masteropleiding Polymer Engineering

Wil jij je basiskennis van kunststoffen vergroten om stappen te zetten richting een circulaire economie? Dan is de module Polymer Chemistry iets voor jou. 

De module Polymer Chemistry in het kort

Van fossiele kunststoffen naar biobased, van verbranden naar (chemisch) recyclen of hergebruiken. De transitie naar een circulaire economie vereist een ommezwaai in de kunststofindustrie. Een goed begrip van kunststoffen is daarbij cruciaal. Wat zijn de eigenschappen van kunststoffen, wat is bepalend voor deze eigenschappen, en hoe kun je de eigenschappen beïnvloeden?

In de module Polymer Chemistry maak je kennis met het vakgebied van de polymeren. Je krijgt een inleiding in het vakgebied van de synthetische polymeren, hun synthese, karakterisatie, eigenschappen en verwerking. Je bekijkt het ontwikkelen van duurzame kunststoffen in het licht van industriële toepassingsvragen.

Daarnaast maak je kennis met alle tot nu toe bekende biobased polymeren. Dat wil zeggen de synthese, productietechnieken en toepassingsmogelijkheden ervan. Uiteraard bekijk je bij elke toepassing welk materiaal het meest geschikt is, daarbij is begrip van LCA-principes nodig.

Door additieven kunnen de eigenschappen van kunststoffen verder verfijnd worden en voor de vereiste toepassing geschikt gemaakt worden. Je krijgt een introductie in verschillende additieven in polymeren en krijgt zo inzicht in de toepasbaarheid, functionaliteit, samenstelling, eigenschappen en verwerking ervan. Er zijn veel analysetechnieken beschikbaar voor het karakteriseren van polymeren en de ingemengde materialen. Je leert de theoretische principes van deze technieken en gaat er praktisch mee aan de slag.

Met deze theoretische en praktische kennis van kunststoffen ontwikkel je je tot een waardige gesprekspartner voor materialenleveranciers, productieafdelingen of ontwerpers. Je bent in staat om oplossingen te bedenken voor productie- of kwaliteitsproblemen, weet de kritische eigenschappen bij nieuwe materialen te benoemen en kunt adviseren bij het gebruik van nieuwe materialen.

Studieprogramma

Je doet in de module Polymer Chemistry brede kennis op van het vakgebied polymeren (Polymer Chemistry). De module kent de volgende onderwijseenheden:
- Polymeerchemie 
- Biobased Materialen
- Analyse van polymeren
- Additieven in polymeren
- Praktijkweek in laboratoria
- Literatuuronderzoek
- Rapporteren en presenteren

In deze module is het onderzoek gefocust op de synthese en chemische analyse van kunststoffen.

Voor wie

De module is met name zeer interessant voor Product Development- en R&D-medewerkers, engineers, HBO-docenten uit de kunststofverwerkende industrie, machinebouw, grondstoffenleveranciers, en ingenieursbureaus. De module biedt een prima basiskennis van kunststoffen voor diegenen die technisch inhoudelijk actief zijn in de kunststofindustrie of machinebouw, werken aan product- of procesinnovaties, en stappen willen zetten richting de een circulaire economie. Om toegelaten te worden tot de module beschik je over een hbo-diploma Bachelor of Science of Bachelor of Engineering.

Actueel en uniek curriculum

Door de samenwerking met verschillende universiteiten en hogescholen die elk hun eigen expertise en onderzoeken inbrengen, ben je verzekerd van een actueel curriculum. De inhoud van deze module wordt verzorgd door gerenommeerde professoren en lectoren uit het vakgebied van de Rijksuniversiteit Groningen, Wageningen University and Research, Windesheim en NHL Stenden. De module biedt veel theoretische basiskennis van kunststoffen, additieven en analysetechnieken en wordt op alle vlakken verrijkt met praktische voorbeelden en praktijkopdrachten in laboratoria en verwerkingslabs. De module Polymer Chemistry is met deze inhoudelijke samenstelling uniek in Nederland.

Bouwen aan je netwerk

De module heeft een brede instroom. Medestudenten komen uit verschillende bedrijven en sectoren: grondstoffenleveranciers, compoundeurs, verwerkers van kunststoffen, productontwerpers, coating- en lijmproducenten, en hbo-docenten. Je leert van elkaar, bouwt aan een netwerk en deelt dezelfde ambitie: meer weten van kunststoffen.

Praktische informatie

Start September 2019
Studievorm Module binnen de masteropleiding Polymer Engineering
Studieduur Zes maanden
Lesdagen en lestijden Vrijdag van 9.00 - 17.00 uur
Studiebelasting Circa twintig uur per week (acht uur contact, twaalf uur zelfstudie)
Toelating Om toegelaten te worden tot de module beschik je over een hbo-diploma Bachelor of Science of Bachelor of Engineering en een baan in de polymeerchemie of polymeer engineering of een vergelijkbare werkkring waarin deze expertisegebieden tot het werk behoren. Voldoe je niet aan de toelatingseisen, of ben je starter op de arbeidsmarkt en beschik je (nog) niet over een geschikte werkomgeving, neem dan contact met ons op om de toelatingsmogelijkheden, bijvoorbeeld in de vorm van een traineeship, te bespreken. 
Kosten € 5.090,-
Inschrijven

De module Polymer Chemistry is onderdeel van de masteropleiding Polymer Engineering. Als je de module wilt volgen, dien je je dan ook in te schrijven voor de masteropleiding Polymer Engineering bij Studielink. Na een intakegesprek word je inschrijving gespecificeerd en kun je de module los volgen. Maak gebruik van de inschrijfbutton onderaan deze pagina om je in te schrijven bij Studielink, houd de volgende gegevens bij de hand: 

  • Je inloggegevens voor DigiD. Nog geen DigiD? Vraag dan een DigiD-code aan. Houd er rekening mee dat de aanvraag 5 dagen kan duren!
  • Behaalde diploma's
  • Betalingsgegevens
Certificering Certificaat van Windesheim en NHL Stenden. Het certificaat is een van de vier deelcertificaten die gezamenlijk recht geven op de titel Master of Science of Polymer Engineering.
Locatie De module wordt deels verzorgd in Emmen en deels in Zwolle. De onderwijsleeromgeving bestaat uit collegezalen van beide hogescholen en de kunststoflaboratoria van NHL Stenden. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van de kunststoflaboratoria van het kenniscentrum Polymore Research & Education (PRE) in Emmen, het Polymer Science Park (PSP) in Zwolle, WUR in Wageningen en Polymeerchemie (RUG) in Groningen.
Contact Voor inhoudelijke vragen over de module neem je contact op met:
• Dr. ir. G. Heideman, telefoon: 088-469 8919, e-mail: g.heideman@windesheim.nl 
• Dr. R. Folkersma, telefoon: 0591-853 231, e-mail: rudy.folkersma@stenden.com 

Voor algemene vragen kun je terecht bij het Windesheim Informatiecentrum, tel. 0900-8899 of per e-mail info@windesheim.nl.