Master Polymer Engineering

Docent aan het woord

Dr. Ir. Jakob Buist is binnen de praktijkgerichte masteropleiding verantwoordelijk voor de module Polymer Engineerging. Wat drijft hem en maakt hem enthousiast over de opleiding?

Onderwijs verbinden met praktijkgericht onderzoek 

Ik heb werktuigbouwkunde gestudeerd aan de Universiteit Twente en mijn promotieonderzoek uitgevoerd binnen de vakgroep warmte- en stromingsleer. Binnen die vakgroep heb ik me bezig gehouden met de 2-phase stromingen en specifiek de geluidsproductie van caviterende scheepsschroeven. Na mijn promotie heb ik bij verschillende bedrijven in de energiebranche gewerkt, waaronder de nucleaire industrie, een adviesbureau voor gebouw gebonden installaties en de olie- en gasindustrie. De switch naar het onderwijs maakte ik in 2010. Een geweldige plek waar ik elke dag weer het onderwijs mag en kan verbinden met praktijkgericht onderzoek. 

Wiskundige algoritmes 

Jakob Buist, docent masteropleiding Polymer EngineeringBinnen de master ben ik verantwoordelijk voor de module Polymer Engineering waarbij de vakgebieden reologie en polymer processing (o.a. spuitgieten en extruderen) aan de orde komen. Veel studenten worstelen met dit vakgebied binnen de master. Tijdens mijn lessen probeer ik de student letterlijk over de Reologie-lat te laten springen. Ja, en als dat lukt, heb ik het onmogelijke toch mogelijk kunnen maken.
Dit jaar is het onderwijsprogramma van de module Polymer Engineering vernieuwd door het uitvoeren van een practicum uit de eigen werkomgeving van de student. Dit maakt het programma actueel en direct toepasbaar, iets waar de masterstudent Polymer Engineering behoefte aan heeft.

Continue zoeken naar verbetering

Ik doe praktijkgericht onderzoek naar numerieke analyses op het gedrag van polymeren in industriële productietoepassingen en op het inrichten van productieprocessen door middel van finite element methods (FEM) en computational fluid dynamics (CFD). De kennis uit dit onderzoek brengen we weer terug in het onderwijs. Zo vernieuwen we continue het onderwijsprogramma. Deze vernieuwing wordt ook doorgevoerd in het bachelor programma van de minors ‘Thermodynamic Engineer’ en ‘Production’ van de bacheloropleidingen.

Programmamanager duurzaam produceren

Naast mijn actieve rol binnen de master Polymer Engineering ben ik programmamanager ‘duurzaam produceren’ bij het lectoraat Kunststoftechnologie. Ik houd me bezig met onderzoek op het gebied van de verduurzaming (energieverbruik, materiaalgebruik, productkwaliteit en/of procesontwerp)  van productietechnieken in de kunststofindustrie. Deze combinatie maakt het mogelijk de twee verschillende werelden, die van onderwijs en praktijkgericht onderzoek, met elkaar te verbinden. Dat geeft mij energie!