Windesheim Techniek en ICT. Hbo deeltijdopleidingen, cursussen en modules.

Continu verbeteren/kwaliteitsmanagement

Module binnen de flexibele deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde

Ben jij op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van supply chain management en kwaliteitstechnieken? Volg dan de module Continu verbeteren/ kwaliteitsmanagement.

De module Continu verbeteren/ kwaliteitsmanagement in het kort

Producten van topkwaliteit komen tot stand in een organisatie met een perfecte supply chain. Je leert in deze module hoe je kwaliteits- en prestatiemanagement inricht in een organisatie. Ook leer je niet alleen hoe je beleid moet formuleren, maar ook hoe je het beleid moet uitvoeren. 

Studieprogramma

De module bestaat uit twee lesblokken van acht weken. Ook maak je een praktijkopdracht binnen je eigen organisatie.

Blok 1: Quality and Performance Systems (9 ECTS)

Topkwaliteit vraagt om een perfect ingerichte organisatie en effectief leiderschap. Dat is de opgave waarmee je aan de slag gaat. Hoe richt men de organisatie in voor het bereiken van topresultaten van en voor klanten? Hoe wordt een kwaliteitsmanagementsysteem ingericht? Wanneer voldoet een bedrijf aan de ISO 9001:2015? Welke tools en methodieken op het gebied van kwaliteit en resultaten kan een organisatie inzetten? Op wat voor kwaliteitsniveau opereren organisaties? In het beantwoorden van deze vragen wordt gekeken naar zeer verschillende branches zoals de automotive, aerospace, food, logistiek en de bouw- en installatiebranche.

Blok 2: Quality and Performance Leadership (9 ECTS)

Een organisatie is onderdeel van een keten waarin diverse stakeholders verwachtingen en eisen hebben. De grootste uitdaging daarbij is om continu aan al deze eisen en verwachtingen te voldoen en dit zo efficiënt te doen zodat de onderneming onderscheidend is in de markt. In dit blok staan de stakeholders en de medewerkers van de onderneming centraal. Hoe worden de prestaties van de eigen organisatie en die van leveranciers en klanten beheerst en verbeterd? Hoe betrek je collega’s en stakeholders in het creëren van een omgeving van topresultaten? Met deze vragen kijken we verder dan tools en instrumenten. We gaan de relatie aan met stakeholders binnen en buiten de organisatie om met elkaar resultaten te boeken.

Praktijkopdracht: Quality and Performance Project (12 ECTS)

Parallel aan de lesblokken ga je in teamverband samen met voltijdstudenten aan de slag met een opdracht in je eigen organisatie. Je gaat kwaliteits- en performancetechnieken toepassen zoals FMEA, 8D, MSA, Six Sigma, Lean, ISO normering, Customer Journey en Stakeholder management. In de lessen heb je deze technieken geleerd of kennis erover opgedaan. Je past deze methoden en technieken toe om de kwaliteit van producten en/of processen aantoonbaar te verbeteren. Met je manager formuleer je de opdracht. De opdrachten worden uiteraard gecontroleerd op inhoud en toegevoegde waarde voor je onderneming en het leerproces. Voorbeelden van projecten zijn een transitie naar ISO9001:2015, het verbeteren van leveranciersprestaties, het optimaliseren van het klachtenproces of het verbeteren van de product- en procescontroles.

Toetsing

Elk lesblok wordt afgesloten met een toets. Parallel aan deze lesblokken loopt de praktijkopdracht die door een aantal assessments wordt beoordeeld. In totaal verdien je met deze module 30 ECTS.

Voor wie

Het programma is bestemd voor productiemedewerkers, kwaliteitsfunctionarissen, teamleiders en managers die willen investeren in vakinhoudelijke kennis, persoonlijke groei en het verbeteren van de kwaliteit en resultaten van de eigen organisatie.

Samenwerking met Symbol en Lloyd's Register

In de module krijg je niet alleen les van Windesheimdocenten, maar ook van consultants van o.a. Symbol BV en Lloyd’s Register en managers die bij gerenommeerde bedrijven werken aan topkwaliteit en -resultaten. Je volgt lessen samen met voltijdstudenten (Werktuigbouwkunde, HBO-ICT en/of Technische Bedrijfskunde) en werkt vervolgens gezamenlijk aan de praktijkopdracht. Bij praktijkopdrachten krijgt elk team een coach toegewezen. Daarnaast kijken we bij andere bedrijven in de keuken waar medestudenten en -cursisten opdrachten uitvoeren. De kennisuitwisseling tussen cursisten, studenten, docenten en managers uit het bedrijfsleven, en coaches van Windesheim, levert een unieke leeromgeving waar bedrijven, cursisten en studenten veel van opsteken.

Praktische informatie
Start Februari 2019
Studievorm Module
Studieduur Twee lesblokken van acht weken
Lesdagen en lestijden Donderdag van 13.00 - 20.30 uur
Studiebelasting De module bestaat uit 7 contacturen per week en circa 8 uur studiebelasting per week voor projectuitvoering, projectoverleg en zelfstudie.
Toelating Je beschikt minimaal over een mbo-4 of havo-diploma en meerjarige werkervaring in productie- of dienstenprocessen. Ook beschik je over een relevante werkplek voor het uitvoeren van de praktijkopdracht.
Kosten De kosten voor de module bedragen €2850,- (exclusief BTW). Op de pagina financieringsmogelijkheden vind je meer informatie over deze tegemoetkoming en andere financieringsmogelijkheden, zoals het Levenlanglerenkrediet en praktijkleren. 
Inschrijven Wil je je inschrijven voor de module Continu verbeteren/ kwaliteitsmanagement? Maak gebruik van de blauwe button onder aan deze pagina en schrijf je direct online in. Deze module is onderdeel van de flexibele bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde. Je kunt een losse module volgen of modules stapelen tot een masterdiploma. Je bepaalt zo zelf de richting, duur en eindbestemming van je studie.
Deelnemers Minimaal 20 deelnemers
Certificering Na afloop ontvang je een certificaat vanuit Hogeschool Windesheim wanneer je een voldoende beoordeling hebt behaald op het afronden van de moduleopdrachten. Het certificaat dat je ontvangt bij het behalen van de module kan meetellen in het volledige bachelordiploma.
Locatie Windesheim, Zwolle
Contact Wil je meer informatie over deze studie? Neem dan contact op met Arend Jan Pleizier via het contactformulier.
Voorwaarden
Bij inschrijving voor een cursus of module van Windesheim zijn de algemene voorwaarden van toepassing. Daarnaast gelden er bij inschrijving voor een module aanvullende voorwaarden.