Inhoud

De training Zin in Lesgeven is een driedaagse onderdompeling in het onderwijs. Je maakt kennis met de ins en outs van het leraarschap. Na afloop kun jij de vraag beantwoorden of 'je het moet doen', of je er gelukkig van wordt en of je het in je hebt.

 • Deze training heeft al meer dan 1500 mensen geholpen om een juiste beslissing te nemen
 • Drie volle dagen van 9.00 - 18.00 uur: intensief, kort en krachtig
 • Er is theorie, maar vooral praktijk: les voorbereiden, lesgeven, de lastige klas, etc.
 • Je krijgt een adviesgesprek over de keuze voor het leraarschap
 • De meeste mensen zijn in staat om te ontdekken of het leraarschap bij hen past
 • Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de impact en het effect van de training

Programma

De training ‘Zin in Lesgeven’ is een onderdompeling in het onderwijs. Tijdens de training staat het primaire proces centraal:

 • de les voorbereiden
 • de les uitvoeren
 • de docent
 • de (lastige) klas
 • de leerling aan het werk
 • met leerlingen omgaan

Daarnaast komen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde; jouw motieven om het onderwijs in gaan in relatie tot wat de wetenschap hierover zegt, jouw biografie in relatie tot het leraarschap, welke doelgroep het beste bij je past en welke vervolgopleidingen er voor jou mogelijk zijn. Daarbij gaat het vooral om de vraag in hoeverre jij dan past bij het onderwijs. Daar reflecteer je steeds op. Deze reflecties zijn een rode draad in de training.

Na de training

Na de training kun je nog een adviesgesprek plannen om te bepalen welk vervolgtraject voor jou het meest geschikt is. Daarin bespreken we onder een mogelijke vervolgopleiding. Zo helpen we je bij oriënterende activiteiten zoals een meeloopdag, een korte stage of eventueel een gesprek met iemand die voor de klas staat. Daarnaast kunnen we een referentie zijn bij sollicitaties. 

Op aanvraag is het mogelijk om coaching te krijgen of een langere stage van ongeveer drie à vier weken met daarbij theoretische verdieping, reflectie op het leren en intervisie (catwalk). Aan dit traject zijn extra kosten verbonden. 

De trainers

De trainers weten waar ze het over hebben, hebben veel ervaring en zijn enthousiast over onderwijs. Ze nemen geen blad voor de mond bij hun advies aan de deelnemers en ondersteunen bij eventuele vervolgtrajecten. Tijdens de cursus hanteren ze het principe ‘Teach-As-You-Preach’.

Toegevoegde waarde

Als je vanuit een ander vakgebied de overstap naar het onderwijs overweegt, is het lastig om een compleet en realistisch beeld te krijgen van het beroep van docent. De grote lijn is vaak wel duidelijk. Maar wat zijn nu precies de krenten uit de pap, de valkuilen en uitdagingen van werken in het onderwijs? Het is bijna onmogelijk om het hele vak van docent in een paar dagen te laten zien. Maar tijdens de training Zin in Lesgeven krijg je een bijzonder goede indruk. Je krijgt dus zicht op jouw 'fit' met het leraarschap. 

Bewijs van deelname

Na het volgen van de training Zin in Lesgeven ontvang je een bewijs van deelname.