Man die je aankijkt in het X-gebouw

Deelnemers aan het woord

Lees het verhaal van Marvin ter Wee en Erik van den Berg over de Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs deeltijd.

Marvin ter Wee, derdejaarsstudent: ‘Van een monteur die uitlegt naar een instructeur die sleutelt’

‘Van huis uit ben ik werktuigbouwkundige maar momenteel werk ik als technisch instructeur bij een commercieel bedrijf in de elektrotechniek. Mijn kennis van elektrotechniek heb ik vooral in de praktijk opgedaan en dat was niet voldoende om vragen goed te kunnen beantwoorden.

Als techneut heb ik een hoop geleerd van de didactische vakken. Van een monteur die af en toe iets uitlegt, ben ik aan het doorgroeien naar een instructeur die af en toe sleutelt.

De studie is wel een behoorlijke aanslag op mijn gezinsleven. Gelukkig heb ik voordat ik begon goede afspraken gemaakt met mijn werkgever. Ik hoef bijvoorbeeld geen storingsdiensten meer te draaien.

Ik denk erover om door te studeren tot eerstegraads docent of een andere universitaire studie te volgen. Doordat je studeert, krijg je ook nieuwe inzichten op het persoonlijke vlak. Ook is mijn zelfvertrouwen gegroeid door deze opleiding!’


Erik van den Berg, tweedejaarsstudent: ‘Alles wat ik leer tijdens colleges kan ik in de praktijk toepassen’

‘Ik wilde graag doorstuderen, maar wel naast mijn werk. Ik wilde mijn baan als timmerman niet opgeven.

De technische vakken spreken me erg aan, je behandelt alle onderdelen in het bouwproces. Je krijgt vakken als bouwfysica, krachtenleer en detailleren. In elk college komt weer een ander onderwerp aan de orde. De combinatie van techniek en onderwijskundige vakken maakt deze opleiding voor mij uitdagend.

Kort nadat ik de opleiding begon, heb ik een baan in het onderwijs gevonden. Ik geef les aan vmbo-leerlingen, waardoor ik alles wat ik leer tijdens de colleges in de praktijk kan toepassen. Veel van mijn medestudenten vinden vaak vanaf het tweede jaar al een baan in het onderwijs.

Als ik mijn opleiding heb afgerond, blijf ik zeker in het onderwijs werken. Het lesgeven bevalt prima en ik werk in een leuk team.’