Studenten die naar elkaar kijken

Kosten

Start je voor het eerst met een bacheloropleiding of Associate degree dan betaal je elk studiejaar collegegeld. Hiervoor moet je aan bepaalde criteria voldoen anders betaal je het instellingscollegegeld.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld vast. Voor het schooljaar 2020-2021 is het collegegeld € 2.143,-. Start je vanaf september 2020 voor de eerste keer met een hbo bachelor of Associate degree? Dan hoef je maar de helft van het collegegeld te betalen.

Meer over het collegegeld

Overige studiekosten

Naast het collegegeld zijn er variabele kosten aan jouw studie verbonden. Voor bijvoorbeeld studiemateriaal en studieboeken moet je rekenen op € 400,- in het eerste jaar en € 50,- jaarlijks voor de daaropvolgende jaren. Voor Onderwijskunde bedragen de kosten ongeveer € 150,- per jaar.

Verklaring Omtrent het Gedrag

Tijdens je studie kan je stageschool een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen, deze kost ongeveer € 40,-. De geldigheidsduur is beperkt, waardoor je de VOG misschien meerdere keren tijdens je studie moet aanvragen. Met de verklaring toon je aan dat je gedrag uit het verleden geen bezwaar vormt voor je toekomstige baan als docent. Tijdens de eerste stages is de VOG niet altijd verplicht, maar voor je eindstage wel. Ook moet je de verklaring kunnen overleggen wanneer je na je studie gaat werken in het onderwijs.

Het is verstandig om tijdens je studiekeuze rekening te houden met de VOG. Kun je (de komende jaren) geen VOG overleggen? Neem contact met ons op en bespreek of een lerarenopleiding op dit moment wel een goede keuze voor je is.

Lees meer over de VOG op de website van Justis

Tegemoetkoming voor leraren

Als je geen recht meer hebt op studiefinanciering en je een Lerarenopleiding in het hoger beroepsonderwijs volgt, kun je in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten.

Kijk voor meer informatie op de website van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) 

Financiering van je studie

Er zijn verschillende mogelijkheden om je studie (deels) te bekostigen. Een van de opties is het levenlanglerenkrediet dat de dienst DUO biedt.

Bekijk meer financieringsmogelijkheden