Studenten die naar elkaar kijken

Tweede jaar en verder (hoofdfase)

Alle vakinhoud wordt gekoppeld aan het mbo. De inhoud wordt complexer en er is een nog sterkere relatie met het beroepenveld van zorg, welzijn, facility en gezondheid en bewegen.

De vakken onderwijskunde, pedagogiek en vakdidactiek scherpen je vaardigheden als leraar verder aan. De studiebegeleider is er voor de studievoortgang. Deze rol wordt steeds kleiner, het initiatief om de studievoortgang te bespreken ligt in toenemende mate bij jou als student.

Je volgt colleges en voert met medestudenten projecten uit. Verder maak je zelf praktijkopdrachten en loop je ieder jaar stage op een school. Wat je leert kun je dus al snel toepassen. Daarbij krijg je studieloopbaanbegeleiding.

Kleur je studie met minors

In het derde jaar kies je zelf een minor, om je in een bepaald aspect van het leraarschap te verdiepen. Minors binnen de opleiding zijn: 

Vakdocent in het vmbo-profiel Dienstverlening en Producten

Je ontwikkelt je binnen deze minor tot didactisch ontwerper en loopbaanbegeleider voor het vmbo-profiel Dienstverlening en Producten. De examendoelstellingen van het profiel leer je te vertalen naar vakoverstijgend onderwijs en loopbaanontwikkeling waarbij je expliciet de regionale arbeidsmarkt betrekt. Je leert leerlijnen ontwikkelen die de onderbouw van het vmbo verbinden met het mbo.

Wanneer je deze minor met goed vervolg afrondt, ontvang je bij het behalen van de opleiding direct ook de bevoegdheid voor het lesgeven in het vmbo profiel Dienstverlening en Producten.

Leren en ICT

Deze minor geeft je een duidelijke visie op het gebruik van ICT in de klas. Je leert ICT (didactisch) verantwoord inzetten en anderen daarmee inspireren en activeren. 

Cultuureducatie

Je vergroot je ervaring met en kennis van de diverse kunstdisciplines. Bovendien leer je hoe je jouw enthousiasme kunt overdragen op anderen of kunt toepassen in je toekomstige beroep. 

Chinese taal en cultuur

Je wordt een halfjaar ondergedompeld in alles wat met de Chinese taal en cultuur te maken heeft en je bent intensief met China bezig.

Minors van andere opleidingen

  • International Sustainable Development
  • Zingeving voor professionals
  • De Gezonde Stad
  • Burgerschap

Minors bij andere hogescholen

Wil je een minor volgen op een andere hogeschool? Kijk dan op de website van Kies op Maat. De examencommissie toetst je plannen om ervoor te zorgen dat je een volwaardig hbo-bachelordiploma behaalt.

Het vierde jaar

Het vierde jaar staat in het teken van samen opleiden. Je hebt een onderzoekende houding en in de stageschool ben je een volwaardig lid van het team. Onder minimale begeleiding en op afstand ben je verantwoordelijk voor een aantal klassen en geef je zelfstandig les. Daarnaast houd je je bezig met leerlingenbegeleiding en buitenschoolse activiteiten. Je ontwikkelt je tot een startbekwaam docent.

Diploma

Heb je je diploma behaald? Dan mag je jezelf Bachelor of Education noemen.