Studenten die naar elkaar kijken

Afstandsleren uitgelegd

Studeren doe je niet alleen

Voor steeds meer mensen met opleidingswensen is het een uitkomst: leren op afstand. Vanuit huis theoretische kennis opbouwen via online ondersteuning, praktijkervaring opdoen via stages in het werkveld. Past zelfstandig en gedisciplineerd werken bij jou? Dan is een opleiding via afstandsleren iets voor jou.

Je studeert thuis, maar niet vrijblijvend. Er is sprake van een vast tempo waarbij het studierooster en deadlines het ritme aangeven. Een vast studietempo is belangrijk. Zo studeer je binnen vier jaar af. We houden het studieritme en -tempo er dus goed in. Een goede planning gedurende de week is hierbij dus belangrijk.

Studeren doe je niet alleen

Je werkt vanuit huis maar je staat er niet alleen voor. Je krijgt studiebegeleiding van onze docenten. En via de Elektronische Leeromgeving (ELO) communiceer je met docenten en medestudenten.

Samenwerken via de Elektronische Leeromgeving (ELO)

Met de Elektronische Leeromgeving heb je eenvoudig toegang heeft tot het rooster, multimediale leermiddelen en opdrachten. Tijdens de opleiding communiceer je via de Elektronische Leeromgeving met docenten en medestudenten. Ongeveer de helft van de opdrachten maak je samen met mede-studenten. En je voert discussies. Daarnaast plaats je hier je eigen opdrachten.
Digitale discussies en online samenwerkingsopdrachten zijn belangrijke en verplichte elementen van de opleiding.

In ongeveer de helft van de modules wordt gewerkt vanuit het concept van samenwerkend leren. Dit betekent dat het volgen van modules en de begeleiding door docenten groepsgewijs gebeurt. Daarbij zijn de gezamenlijke opdrachten verplicht en moet je deze binnen de deadlines afronden.

Persoonlijke kwaliteiten

We willen dat je met plezier studeert en natuurlijk ook dat je straks dat diploma behaalt. Daarom kijken we in een intake naar bepaalde persoonlijke kwaliteiten die belangrijk zijn voor afstandsleren. Bijvoorbeeld:

  • doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en planningsvaardigheden
  • goede schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid
  • online sociale vaardigheid, netiquette en inlevingsvermogen in schriftelijke communicatie
  • goede vaardigheden in het gebruik van internet
  • goede concentratievaardigheden voor het bestuderen van vakliteratuur
  • vaardigheden of ondersteuning in het werken met de digitale camera en het overzetten van filmpjes naar de pc
  • goede vaardigheden of ondersteuning om software te installeren en computerproblemen op te lossen 

Praktische voorwaarden

Je heeft een aantal technische voorzieningen nodig om op afstand te leren:

  • moderne, snelle computer 
  • snelle (breedband) internetverbinding
  • digitale videocamera