verpleegkunde

Na de opleiding

Na de hbo-opleiding Verpleegkunde ben je breed inzetbaar als zorgprofessional.

Op Windesheim leiden we studenten op tot waarde(n)volle professionals. Met dit als uitgangspunt heeft de opleiding Verpleegkunde een gezamenlijke missie opgesteld:

Missie verpleegkunde 

Als verpleegkundige op bachelor-niveau ben je in staat om je denken en handelen voortdurend te onderbouwen vanuit het best beschikbare bewijs. Evidence Based Practice (EBP) noemen we dat. Je kunt overstijgend denken en innovatieve methodes ontwikkelen en toepassen. Je kijkt naar ontwikkelingen in de (patiënten)zorg die verder reiken dan alleen verpleegkundige handelingen. Ook beschik je over goede onderzoeksvaardigheden, waardoor je een bijdrage kunt leveren aan toegepast onderzoek. De doorgroeimogelijkheden binnen de instelling of binnen je vakgebied zijn hierdoor ook groter.

Breed inzetbaar

Als verpleegkundige op bachelor-niveau ben je breed inzetbaar, zowel intra- als extramuraal en in alle werkvelden van de gezondheidszorg.

Groeiend tekort hoogopgeleide verpleegkundigen

Er is een groeiend tekort aan hoogopgeleide verpleegkundigen volgens de beroepsvereniging van verpleegkundigen, de V&VN. "De situatie is vooral zorgwekkend binnen de wijkverpleging, de verpleeghuiszorg en specialistische afdelingen in ziekenhuizen als oncologie en dialyse", aldus V&VN-directeur Sonja Kersten.

Door voor een masterdiploma?

Wil je na de opleiding verder studeren? Je kunt dan bijvoorbeeld doorstromen naar een universitaire master op het gebied van Gezondheidswetenschappen. Je kunt je tijdens de opleiding alvast voorbereiden door een van de volgende premasters te volgen:

  • Gezondheidswetenschappen, in samenwerking met de Vrije Universiteit van Amsterdam 
  • Verplegingswetenschap, in samenwerking met de Universiteit van Utrecht 
  • Zorg, ethiek en beleid, in samenwerking met de Universiteit van Tilburg 
  • Medical informatics, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam

Advanced Nurse Practitioner

Ook de professionele master Advanced Nurse Practitioner behoort tot de mogelijkheden. Met deze master word je opgeleid tot verpleegkundig specialist. In de toekomst zal er steeds meer behoefte zijn aan deze functionarissen, omdat zij taken overnemen van de specialist of huisarts op het gebied van begeleiden en behandelen van patiënten.