Student die aan het bellen is

Psychiatrie, verslaving en samenleving

Deze module vormt een onderdeel van de deeltijdbacheloropleidingen Verpleegkunde of Social Work

Werk jij met mensen met psychiatrische en/of verslavingsproblematiek en wil jij je verder verdiepen in de mogelijkheden om te werken volgens inzichten van de nieuwe GGZ waarbij herstel, inclusie en participatie uitgangspunten zijn?

De module Psychiatrie, verslaving en samenleving in het kort

Herstelondersteuning en het bevorderen van participatie zijn belangrijke kerntaken in de beroepscontext. In deze module ga je hiermee aan de slag in de praktijk en je krijgt daarbij les van ervaren docenten. Je zoekt en formuleert in overleg met de cliënt en zijn sociale netwerk een antwoord op het bevorderen van persoonlijk, functioneel en maatschappelijk herstel. Je wordt geschoold in nieuwe terminologie, onderliggende theorieën en de aanpak van herstelondersteunende zorg. De module is verbonden aan het lectoraat GGZ en Samenleving van Windesheim en sluit aan bij de inzichten van de nieuwe GGZ en de actuele ontwikkelingen in het sociale domein.

Studieprogramma

Deze module is onderdeel van de bacheloropleidingen Verpleegkunde en Social Work en duurt vijf maanden. De lessen die je op Windesheim volgt, volg je tegelijkertijd met de studenten die de volledige bacheloropleiding volgen. Daarnaast volg je online activiteiten en werk je aan praktijkopdrachten die je in je eigen praktijk kunt uitvoeren. Door de uitvoering van praktijkopdrachten werk je aan de verschillende leeruitkomsten die gebaseerd zijn op zeven specifieke GGZ-competenties.

De thema's die in deze module aan bod komen zijn: herstelondersteunende zorg, rehabilitatie, outreachend werken, groepsgericht en netwerkgericht werken en motivatie- en gedragsbeïnvloeding. Je ontvangt een certificaat als je kunt aantonen dat je je toetsen en leeruitkomsten behaald hebt. 

Voor wie

Deze module richt zich op verpleegkundigen en sociaal werkers die zich willen bijscholen op het gebied van actuele ontwikkelingen binnen de GGZ en het sociaal domein over herstelgericht werken.

Certificaat GGZ-agoog

Hbo-opgeleide sociaal werkers kunnen via een aanvullend cursusprogramma in aanmerking komen voor het certificaat GGZ-agoog en kunnen zich dan als zodanig laten registreren in het beroepsregister. De opleiding GGZ-agoog van Windesheim is geaccrediteerd door Hobéon. 
Lees hier meer over het certificaat GGZ-agoog en om je in te schrijven. 

Ook in maatwerk

De module ‘Psychiatrie verslaving en samenleving’ kunnen we ook op maat maken. Binnen dit maatwerktraject is certificering tot GGZ-agoog mogelijk. Heb jij belangstelling voor deze maatwerkcursus? Neem dan contact op met Marian van Ingen, senior accountmanager Gezondheid en Welzijn, tel. 06 - 510 26 139, mj.van.ingen@windesheim.nl

Praktische informatie

Startdatum September 2020
Studievorm Module binnen de bacheloropleiding Verpleegkunde en Social Work.
Studieduur Vijf maanden
Lesdag(en) en tijden

Neem voor meer informatie over lesdagen en tijden contact met ons op via: gw-contractactiviteiten@windesheim.nl

Studiebelasting De module omvat 30 EC. De toetsopdrachten voer je uit in de eigen beroepspraktijk. Naast de lesdag moet je rekenen op een studiebelasting van 8 - 12 uren in de week.
Toelating Je hebt minimaal een relevant een mbo-diploma (niveau 4) en je functioneert op mbo+/hbo niveau in de beroepspraktijk. Basiskennis van de psychiatrie en verslaving en herstel ondersteunende zorg  is gewenst. Er is een praktijk context nodig waarin je kunt werken aan de 7 specifieke GGZ-competenties.
Kosten

De kosten voor de module bedragen €2.850,- (exclusief BTW). Op de pagina financieringsmogelijkheden vind je meer informatie over tegemoetkomingen en financieringsmogelijkheden. Schrijf je je in voor de gehele deeltijdopleiding, dan betaal je collegegeld.

Certificering Je ontvangt een certificaat van Windesheim.
De cursus is geregistreerd bij het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden voor 46 punten.
Locatie  Zwolle
Groepsgrootte

De groepsgrootte varieert per cursusonderdeel: 20 - 28 personen of 12 - 14 personen. Je volgt onderwijs samen met studenten die de hbo-opleiding Verpleegkunde of Social Work volgen. 

Voorwaarden
Bij inschrijving voor een cursus of module van Windesheim zijn de algemene voorwaarden van toepassing. Daarnaast gelden er bij inschrijving voor een module aanvullende voorwaarden