Twee professonials die met elkaar praten

Inhoud cursus

Maak kennis met de mogelijkheden van positieve psychologie 

Wil je werken met mensen vanuit talenten en mogelijkheden? Wil je een positieve verandering bewerkstellingen bij anderen of in je organisatie? Wil je leren hoe je welbevinden en geluk van jezelf en anderen positief kan beïnvloeden? 

Positieve psychologie richt zich op het versterken van de mogelijkheden en krachten van mensen. Je legt de focus op wat goed gaat en hoe dat vergroot kan worden, in plaats van in te gaan op wat niet loopt. Met andere woorden: from wrong to strong. Door het gebruik van positieve psychologie laat je veerkracht, optimisme en vertrouwen groeien. Tijdens deze cursus ontdek je wat positieve psychologie voor jou persoonlijk en in je werk kan betekenen. Je ontdekt hoe je positieve psychologie in je praktijk als coach, begeleider of leidinggevende kunt toepassen en krijgt concrete handvaten om positieve psychologie toe te passen in je eigen werk. Je ontwikkelt een basishouding en maakt kennis met concrete tools om deze krachten van mensen naar voren te laten komen. Tijdens de cursus oefen je samen met groepsgenoten en werken we met casussen uit de dagelijkse praktijk.

De professional is het belangrijkste kapitaal van de organisatie. Juist in tijden van grote veranderingen en hoge belastbaarheid van professionals is positieve psychologie een waardevolle tool om de veerkracht vast te houden. Onderzoek heeft ons laten zien dat werken vanuit positieve psychologie veerkracht en welzijn van mensen vergroot. Werken vanuit de positieve psychologie heeft naast de individuele winst een positieve invloed op de gehele organisatiecultuur. 

Praktische en doordachte theoretische basis

Positieve psychologie heeft een praktische en doordachte theoretische basis en is uitgebreid onderzocht op effect. Werken vanuit positieve psychologie vraagt een specifieke mindset en bepaalde vaardigheden. 

De cursus heeft aandacht voor het professioneel zelfvertrouwen, groei van potentie en de persoonlijke veerkracht. 
Het biedt tools om de beleving van de mensen waarmee je werkt aan te spreken op een positieve en bekrachtigende manier. Hierbij staan begrippen als voldoening en kwaliteit van werk en leven voorop.

Doel van de cursus

Na afloop van de cursus:

Heb je kennis opgedaan over de fundamenten en theoretische uitgangspunten van de positieve psychologie
Heb je vaardigheden, technieken en methodes opgedaan en getraind die je in je eigen praktijk kunt toepassen
Heb je ervaren hoe positieve psychologie je eigen werkhouding en werkbeleving beïnvloedt
Heb je zicht gekregen op de mogelijkheden en krachten van deze manier van werken

Jouw docent

Marlies Jellema, is docent bij verschillende post-HBO van Windesheim zoals de opleiding Teamcoaching, Coachend Leiderschap en de Supervisorenopleiding. Het ontwikkelen van mensen is de passie in haar werk. Marlies werkt vanuit  positieve psychologie en motiverende gespreksvoering.

Zij maakt deel uit van de redactie van het wetenschappelijke Tijdschrift voor Positieve Psychologie en van het internationale MINT, Motivational  Interviewing Netwerk of Trainers. Marlies is geregistreerd coach, supervisor en leersupervisor (LVSC).