Studieprogramma

De cursus Excelleren in leiderschap bestaat uit drie tweedaagse bijeenkomsten.

Dag 1 en 2:

Wie ben ik als leider? Vertrouwen op het interne kompas.

De eerste twee dagen onderzoek je jouw organisatie als systeem, je eigen rol, focus en positie en die van anderen daarin. We werken met organisatieopstellingen onder leiding van een systemisch coach.
Dag twee ga je naar een manege. Met behulp van een paard en een systemisch paardencoach onderzoek je een persoonlijke leiderschapsvraag.


Dag 3 en 4:

Onderwijskundig leiderschap, leidinggeven aan sociale kwaliteit

Naar aanleiding van een film spreken we over leidinggeven aan sociale kwaliteit en veiligheid in school. In de middag kun je al doende ontdekken hoe je sociale kwaliteit in jouw school wilt behouden of vergroten. Deze dag wordt verzorgd door Aagje Voordouw, zij bestudeert sociale kwaliteit en veiligheid in scholen. Op dag vier werk je met een beeldend coach aan de verwerking van dit thema. 


Dag 5 en 6:

Onderwijskundige veranderingen, veranderkunde en professionele ruimte

Een inspirerend spreker neemt je mee: wat brachten ontwikkelingen in het onderwijs tot nu toe teweeg? Welke rol en ruimte heeft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen bij de ontwikkelingen en veranderingen in jouw school? Tijdens een practicum vertaal je de woorden van de spreker naar jouw eigen praktijk. De opbrengst van dit werkprogramma dient als de basis voor dag zes. In de avond is het tijd voor bezinning. Met behulp van een stille vorm van intervisie nodigen we je uit tot zelfonderzoek ten aanzien van het thema verandering.

Tijdens het ochtendprogramma van dag zes maak je kennis met Annemarie Mars en het gedachtegoed dat zij beschrijft in haar boek “Hoe krijg ik ze mee”. Je ontvangt één van haar boeken, naar keuze.

‘s Middags oogsten we de opbrengsten van de zesdaagse in een ontspannen sfeer. Je krijgt een aanmoediging en aandenken mee.