Kosten

Je betaalt elk studiejaar collegegeld. Hiervoor moet je aan bepaalde criteria voldoen, anders betaal je het instellingscollegegeld.

Voor het studiejaar 2019-2020 is het collegegeld € 2.083,-. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld vast. Start je vanaf september 2019 voor de eerste keer met een hbo bachelor of Associate degree? Dan hoef je maar de helft van het collegegeld te betalen. Je betaalt dan € 1.041,-. 

Meer over het collegegeld

Overige studiekosten

Naast het collegegeld zijn er variabele kosten aan je studie verbonden, zoals de kosten voor studieboeken. Houd rekening met ongeveer € 500,- per jaar. Daarnaast dien je in het bezit te zijn van een laptop.

Verklaring Omtrent het Gedrag

Stagescholen kunnen vragen naar een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Zo’n verklaring kost ongeveer € 30,-. In de meeste gevallen wordt deze verklaring vergoed door de school waarop je werkt. Het is mogelijk dat je die meerdere keren tijdens je studie moet aanvragen via je gemeente, omdat de geldigheidsduur beperkt is.

Lees meer over de VOG

Studiefinanciering

Je hebt geen recht op studiefinanciering wanneer je een deeltijdopleiding volgt. Voor een duale of voltijdopleiding heb je vaak wel recht op studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de site van DUO.