Man die je aankijkt in het X-gebouw

Na de opleiding

Je hebt nu een Associate degree en kunt aan de slag als onderwijsondersteuner niveau 2/instructeur in het onderwijs of bedrijfsleven.

Twee studenten in lesJe instrueert, begeleidt en ondersteunt groepen leerlingen. Daarnaast verzorg je ook zelf onderdelen van een les, bijvoorbeeld praktijkopdrachten en practica. Je bestelt materialen, voert reparaties uit en ondersteunt leraren bij het maken van overhoringen en proefwerken. Hiervoor moet je nauwkeurig kunnen werken, beschikken over technische kennis, vaardigheden en inzicht en communicatieve vaardigheden.
Een Associate degree is een erkende zelfstandige hbo-opleiding van 120 studiepunten. De opleiding duurt gemiddeld twee jaar en leidt op voor een hbo-Associate degree diploma.

Gewild op de arbeidsmarkt

Na de opleiding heb je niet alleen technische vaardigheden, maar kun je ook praktijkonderwijs verzorgen. Deze combinatie is gewild op de arbeidsmarkt, zowel in het onderwijs als in het bedrijfsleven.
Door de vergrijzing ontstaat er de komende jaren een personeelstekort in het onderwijs. In de technische sectoren van het vmbo en mbo is er een toenemende vraag naar onderwijsondersteuners en instructeurs. Daarnaast groeit ook de vraag naar vakbekwaam personeel in onderwijsondersteunende beroepen.

Verder studeren

Na het behalen van deze Associate degree kun je de Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs volgen. Na het afronden van de Associate degree kun je echter vrijstelling aanvragen waardoor je de LTB in sneller tempo kunt doorlopen (deze verkorting kan maximaal twee studiejaren bedragen). Je hebt dan de tweedegraads bevoegdheid en kunt lesgeven in het vmbo, mbo, de onderbouw van havo en vwo en de volwasseneneducatie.