Man die je aankijkt in het X-gebouw

Inhoud opleiding

Kies één van de vier vakrichtingen: mbo-bouw, mbo-ICT, mbo-techniek of vmbo-techniek. We richten ons vooral op het vmbo en mbo.

Lachende manBij de start van de studie kies je een van de vier vakrichtingen: mbo-bouw, mbo-ICTmbo-techniek of vmbo-techniek. In de opleiding wordt aandacht besteed aan de vakinhouden (theorie en praktijk). Je krijgt lessen en trainingen over je werk als onderwijsondersteuner en daarnaast loop je stage/ leer je op je werkplek en onderzoek je deze. Een groot deel van de tweejarige opleiding volg je samen met de studenten van de Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs, waardoor het doorstromen naar de lerarenopleiding tot de mogelijkheden behoort.

Werkvormen

Je volgt theorielessen, werkcolleges, workshops en praktijklessen. Op de lesdag werk je met regelmaat samen met je klasgenoten, waardoor er vaak goede banden ontstaan tussen klasgenoten. De opdrachten buiten de lesdagen om zijn meestal zelfstandige opdrachten die je alleen uitvoert. Ook wordt er een enkele keer een excursie georganiseerd, ook altijd op de lesdag. Deze opleiding biedt naast de kennis die je opdoet over de vakinhoud, ook veel ruimte om je didactische en communicatieve vaardigheden te oefenen.

Gepersonaliseerd leren

De inhouden van je studie liggen vast, maar binnen deze inhouden is ruimte om keuzes te maken. Bijvoorbeeld welke opdrachten je op je leerwerkplek (stage) wilt uitvoeren of een vak ook op een andere manier afgerond kan worden. Tijdens de studie word je begeleid door een studiebegeleider. Hij laat je nadenken over je kwaliteiten en belemmeringen en denkt mee over het vormgeven van jouw studie. Bijvoorbeeld bij de keuzes die je maakt, wat je wilt leren en waarom. Eerder verworven kennis en vaardigheden staan hierbij centraal.

Associate degree

Een associate degree is een officieel erkende graad tussen mbo en hbo in. De opleiding duurt twee jaar. Theorie en praktijk gaan hand in hand.

Studielast

Formeel volg je de opleiding met een studieduur van twee jaar en 120 ECTS-studiepunten (60 ECTS-studiepunten per jaar). Je moet rekenen op een studielast van gemiddeld 30 uur per week, afhankelijk van je reeds verworven kennis en vaardigheden voor het beroep.

In de opleiding Onderwijsondersteuner Technisch Beroepsonderwijs doe je veel specifieke kennis en praktijkervaring op. Het is een vereiste dat je goed zelfstandig kunt studeren, omdat de opleiding veel zelfstudie bevat. Wil je de opleiding combineren met een baan of andere bezigheden, dan moet je snel en efficiënt kunnen werken en plannen. En je moet gemotiveerd zijn om twee jaar hard te werken!

Diploma

Je sluit de opleiding af met een officieel erkend Associate degree-diploma.