Groepje volwassenen buiten op een bankje

Voor wie

Wil je leren hoe jij je medewerkers kunt begeleiden met verlieservaringen? Dan geeft deze leergang daarvoor goede handreikingen.

Onze leergang Begeleiden van rouw en verlies in organisaties is geschikt voor jou als je verdiepende en praktische bagage zoekt om beter om te kunnen gaan met verlieservaringen van je klanten of medewerkers. Je begeleidt of stuurt medewerkers aan in een organisatie. Bijvoorbeeld als (personeels-)manager of teamleider, maar ook voor HR-medewerkers of een coach is de leergang zeer geschikt.

Voorbeelden van situaties

Wij geven je graag een paar voorbeelden van verliessituaties die zich kunnen voordoen op de werkvloer.

Rouwverwerking

Een jonge manager heeft een vrouw op de afdeling van begin vijftig. Zij is in korte tijd beide ouders verloren. De moeder na een lang ziekbed, de vader totaal onverwacht binnen een jaar na het overlijden van zijn vrouw. De manager heeft de vrouw bij zich geroepen omdat hij signalen heeft opgepikt dat ze op haar werk minder geconcentreerd en productief is. Hoe moet hij het gesprek insteken? Wat kan hij met haar verhaal?

Achterblijvers na een reorganisatie

De afdeling post en archief van een organisatie is gereorganiseerd. Vroeger werd de post handmatig verwerkt, inmiddels zijn er computersystemen aangeschaft. De afdeling is daardoor afgebouwd; twee medewerkers die met pensioen zijn gegaan zijn niet meer vervangen. Een zittende medewerker kan maar moeilijk verkroppen dat er een takenpakket bij hem is weggenomen en dat de afdeling zo is uitgekleed. De leukste collega's die de sfeer positief bepaalden zijn ook nog eens weg. Zijn motivatie is erg weggezakt en hij is boos om iedere kleinigheid. De manager wil met hem in gesprek, hoe pakt hij dit aan?

Baanverlies bij reorganisatie

Een loopbaanadviseur heeft de opdracht gekregen van een bedrijf om mensen te begeleiden die door reorganisatie de organisatie moeten verlaten. Al gauw merkt ze dat de medewerkers erg verbonden zijn met het bedrijf, waar zij al meer dan twintig jaar hebben gewerkt. Aan het denken over de toekomst zijn ze nog niet toe. Welke stappen moet de loopbaancoach ondernemen?

Meer werken na het verliezen van partner

Een vrouw is drie maanden geleden, na een huwelijk van dertig jaar, weduwe geworden. Ze meldt zich bij de manager omdat ze graag wat meer uren wil werken. Voor de financiën hoeft ze het niet te doen, maar wat moet ze de hele dag thuis? De manager heeft op zich wel ruimte om haar meer in te zetten, maar kan hij zonder meer dit verzoek inwilligen?

Beperking na ernstig ongeluk

Een man van veertig heeft een ernstig ongeluk gehad. Hij heeft maanden gerevalideerd, maar kan zijn linkerbeen blijvend beperkt gebruiken. Dit betekent dat hij zijn grote hobby wielrennen niet meer, of in ieder geval niet meer op hetzelfde niveau, kan uitoefenen. Hij compenseerde het feit dat hij zijn werk niet uitdagend vond door zich op zijn hobby te storten. Het verlies van zijn fysieke vermogen hakt er dus flink in. Hoe kan de organisatie (leidinggevende, manager, loopbaanadviseur etc.) dit aanpakken?