Groepje volwassenen buiten op een bankje

Deelnemer aan het woord

Lees hier over de ervaringen van Marijke Knol en Jan Verhoeff, deelnemers aan de cursus Slecht nieuws... en nu? (voorheen Begeleiden van rouw en verlies in organisaties).

Ga meteen naar het verhaal van Jan Verhoeff 

Marijke Knol: 'Breed en interessant.'

'Als coach kom ik veel mensen tegen die een verlies hebben geleden. Verlies van iemand die je dierbaar is, verlies van gezondheid, baanverlies. Er zijn zoveel soorten verlies en zoveel manieren om ermee om te gaan dat ik me vol enthousiasme op de driedaagse ‘Omgaan met verlies’ heb gestort.

Het programma is breed en interessant. Aan de orde komen de Verliescirkel, rouw in andere culturen en de vier sleutels van Manu Keirse. Boeiende materie waarmee ook uitgebreid wordt geoefend, onder anderen met een acteur.

Tijd om eigen ervaringen te delen is er ook. De cursusleiding stelt zich open en kwetsbaar op door ook eigen verlieservaringen te laten zien. Ik vind deze driedaagse een aanrader voor iedereen die zich bezighoudt en in aanraking komt met mensen die verlies lijden. Of dat nu gaat om baanverlies of verlies en rouw op het persoonlijke vlak. Het heeft mij veel geleerd over processen, luisteren en kleine stapjes nemen. En ik ben erachter gekomen dat er nog heel veel te leren valt op dit gebied.'

Jan Verhoeff: 'Het was mooi om te zien hoe deelnemers en docenten zich vanaf het begin kwetsbaar opstelden.'

'De wereld staat bij de organisatie, waar ik als manager werkzaam ben, op 'zijn kop'. Er moet gereorganiseerd worden, banen staan op de tocht, mensen worden boventallig. Kortom, er is veel onrust op de werkvloer.

Handvatten om in deze hectische tijd de organisatie te blijven managen

Als manager heb ik twee jaar geleden de coachopleiding gedaan. Maar ik kreeg het gevoel dat ik in deze hectische tijd handvatten nodig heb om de huidige dynamiek binnen onze organisatie te kunnen blijven managen. Bij Windesheim heb ik die handvatten weten te vinden in de opleiding Omgaan met verlies (voorheen de naam van de leergang Begeleiden van rouw en verlies in organisaties). Tijdens een driedaagse opleiding hebben we de theorie van het onderwerp behandeld aan de hand van de Verliescirkel (welkom, hechten, verbondenheid en intimiteit, afscheid nemen, rouwen en betekenis geven). Als ondersteuning voor de opleiding werd het boek 'Over de Rooie' geadviseerd te lezen. Een boekje met theoriemodellen maar vooral ook praktijkvoorbeelden.

Dichtbij mezelf

Niet alleen de theorie kwam tijdens de dagen aan de orde, maar ook de praktijk kwam ruim aan bod. 'Waaruit bestaat jouw verlies, welke ervaringen heb jij in je leven met de Verliescirkel?' Op die manier werd het ook heel dicht bij mezelf gebracht. Wat heel mooi was om te zien was hoe de deelnemers en docenten zich van het begin af aan kwetsbaar opstelden en hun eigen ervaringen deelden. De oefeningen met de acteur waren een hele belevenis. Elke deelnemer mocht een casus uit de praktijk inbrengen die werd geoefend met de acteur. En natuurlijk volgde na de casus feedback van de deelnemers en de acteur.

Het geleerde in de praktijk

Kort na de opleiding heb ik een tweetal workshops mogen geven bij mijn werkgever over omgaan met veranderen. In de workshops heb ik gewerkt met de Verliescirkel zoals we dat tijdens de opleiding ook hebben gedaan. Net als in de opleiding was er al snel verbinding tussen de deelnemers. Waar de één vertelde over ervaringen met de Verliescirkel, leerde een andere deelnemer van die ervaringen en gingen de deelnemers daarover met elkaar in gesprek. Het werden twee hele mooie (praktische) workshops waarin ik het geleerde tijdens de cursus Omgaan met verlies volledig in de praktijk mocht brengen met anderen.'