Studenten die met elkaar praten

Inhoud opleiding

Je leert jouw organisatie analyseren om tijdig in te spelen op kansen en bedreigingen vanuit de markt en de organisatie zelf.

Ben jij toe aan de volgende stap in je management- of adviescarrière? Heb jij het managen van mensen op zich al behoorlijk onder de knie, maar is het voor jou nog een uitdaging om qua kennis integraal, organisatiebreed en strategisch te schakelen en om gewenste veranderingen projectvaardig en effectiever te realiseren? Dan is Bedrijfskunde post-hbo de juiste opleiding voor jou.  Werkenden overleggen voor het X-gebouw

Brede bedrijfskundige kennis

Onze filosofie: een brede bedrijfskundige kennis is noodzakelijk, maar de vaardigheden zijn veelal het doorslaggevende middel. Jou toerusten om jouw praktijkuitdagingen het hoofd te kunnen bieden is dan ook waar wij voor staan. Na afronding van deze opleiding:

  • Ben je in staat om vanuit een integraal zicht op jouw organisatie de bijdrage van jouw afdeling en daarbuiten effectief te vergroten.
  • Weet je hoe je vanuit analyse, plan- en projectmatig en gestructureerd te werk kunt gaan waarbij integrale visievorming en aanpak, advisering, verbinding over de afdelingsgrenzen en probleemoplossend vermogen centraal staan.

 


“Onlangs ben ik begonnen als senior beleidsadviseur Werk & Inkomen bij een gemeente. Ik ga dit team aansturen en tevens beleid ontwikkelen. Zonder de post-hbo opleiding Bedrijfskunde was ik nooit voor deze functie in aanmerking gekomen.” - oud-deelnemer

 


Praktijk als leidraad

Theorie is leuk en zinvol, maar wordt pas echt interessant als je deze op effectieve wijze weet te vertalen naar je eigen beroepspraktijk. Dat is de kern van onze Bedrijfskunde post-hbo-opleiding. Bij elke module word je gevraagd ter afsluiting een en ander toe te passen in je eigen organisatie; dus vanuit je eigen werkplek en in afstemming met je eigen interne collega's. Dus geen tentamens, maar laten zien dat je vanuit je eigen werksituatie theorie en praktijk zinvol kunt combineren. Kroonstuk op de opleiding vormt de afsluitende brede veranderopdracht van acht maanden waarin je kunt laten zien wat jij (voor je eigen organisatie) echt waard bent. Van initialisatie tot realisatie en met een afsluitende evaluatie. Het wordt dan ook jouw visitekaartje. Niet voor niets zegt menig van onze studenten dat de opleiding hun carrièrekansen (sterk) heeft doen toenemen.

Wij geven je graag twee voorbeelden van afstudeeropdrachten:

1: Van twee- naar drieploegensysteem

Een groot productiebedrijf doet het zo ontzettend goed, dat een tweeploegensysteem niet langer afdoende is. Er moet worden gekeken naar mogelijkheden van een drieploegendienst. Dat heeft nogal wat voeten in de aarde voor de medewerkers, de organisatie, financiën, logistiek enzovoort. De mogelijkheden hiervoor onderzoeken, een plan maken en de uitrol hiervan doen; dit zijn mooie uitdagingen voor een Bedrijfskunde post-hbo-student.

De organisatie is na acht maanden gefaseerd met het door onze studenten ontworpen drieploegensysteem begonnen. Inmiddels draait het systeem op alle afdelingen van de productie naar volle tevredenheid. De student heeft naar aanleiding van zijn afstudeeropdracht inmiddels promotie gemaakt en houdt zich nu bezig met diverse andere veranderopdrachten binnen de organisatie.

2: Aanbesteding van uitzendbureau en draagvlak daarvoor creëren bij acht verschillende locaties

Een organisatie die gespecialiseerd is in warehousing, met acht grote locaties, werkt veel met flexwerkers en elke vier jaar komt er een nieuwe aanbesteding waarop uitzendbureaus kunnen inschrijven. De uitzendkrachten die reeds bij het warehouse werken, moeten ook worden overgenomen. Als een nieuwe partner is geselecteerd, moet de omzetting van het ene naar het andere uitzendbureau in één dag vlekkeloos verlopen op alle locaties. Er is veel weerstand bij de locatieleiding, want alles wordt vanuit het hoofdkantoor besloten en ook de uitrol wordt vanuit het hoofdkantoor gecoördineerd.

Deze veranderopdracht bevatte de opzet van de aanbesteding, het op een lijn krijgen van de locatieleidingen, het maken van een plan tot uitrol van de switch en de livegang op acht locaties. Een fantastisch afstudeerproject voor onze studenten. Vooral omdat het verschil in cultuur van de diverse locaties van deze organisatie een complicerende factor is. Deze student heeft veel geleerd tijdens dit proces, over delegeren, draagvlak creëren en hoe belangrijk het is dat het management het project steunt. Het project is zeer succesvol verlopen, ook vanuit de locaties zijn mooie complimenten gekomen.

Diverse disciplines

Daarnaast biedt de diversiteit in achtergrond (branches) en functie van onze cursisten mooie kansen om zaken vanuit een ander perspectief te zien. Juist door veel in groepsverband te sparren en actief bij elkaar in de bedrijfskeuken te kijken, kun je van elkaar leren. Want ieders inzichten, kennis en ervaringen maken samenwerken tot een meerwaarde.

Man kijkt in cameraGastcolleges 

Elk studiejaar nodigen we twee sprekers uit die een gastcollege geven. Zo maak je kennis met een aantal bekende specialisten en blijf je op de hoogte van de actualiteit binnen bedrijfskunde. Als je gediplomeerd bent, kun je kosteloos deze gastcolleges blijven bijwonen en, indien je dat wenst, een collega meenemen.

Docenten uit de praktijk

Omdat de praktijk leidend is bij Bedrijfskunde post-hbo, vinden wij het belangrijk dat onze docenten niet alleen didactisch bekwaam zijn, maar dat ze ook nog steeds hun sporen verdienen in de praktijk. Een kleine greep: onze docent logistiek is hoofd Logistiek bij Scania, een bedrijf waar menig andere organisatie zich qua logistiek aan spiegelt. Collega Hans Prinsen is al tien jaar zelfstandig consultant op het gebied van communicatie en adviesvaardigheden. Daarnaast doceert hij ook bij de opleiding Hoger Management. Freek Luik is manager Advies & Ondersteuning bij zorginstelling De Zijlen, maar doceert daarnaast vanuit zijn passie en betrokkenheid HRM. Marketingcollega Nico Melkert is als promovendus verbonden aan de HAN. Guido van Bommel is integrator en projectmanager bij de ING en is verantwoordelijk voor de realisatie van innovatieve producten. Stuk voor stuk docenten die vanuit hun passie en ervaring in de praktijk graag hun kennis met jou willen delen. 

Kwaliteitswaarborg

Stichting Post-HBO Nederland toetst de kwaliteit van de opleiding aan contractueel vastgelegde criteria en procedures. Sluit je alle moduleopdrachten en de afstudeeropdracht met goed gevolg af, dan ontvang je een diploma dat door de Stichting Post-HBO Nederland gecertificeerd is en word je opgenomen in hun register zodat toekomstige werkgevers de authenticiteit kunnen verifiëren.

Erkende opleiding

Na het succesvol afronden van de post-hbo-opleiding Bedrijfskunde ontvang je een diploma dat gecertificeerd is door de Stichting Post-HBO Nederland. Onze opleiding bestaat sinds 1991 en heeft een hoog slagingspercentage. 89% van de studenten is na twee jaar gediplomeerd en 95% van de studenten slaagt na 2,5 jaar.

Ga door naar het studieprogramma