Student en docent in gesprek

Studieprogramma

Je ontdekt de verschillende methodes en technieken van individueel coachen, je coacht en wordt gecoacht en ontwikkelt jouw eigen methodiek.

Onze opleiding tot coach is een brede en gedegen basisopleiding. De opleiding duurt een jaar en is verdeeld in negen blokken van twee aaneengesloten dagen. Je start met een stevige basismethodiek en maakt aanvullend kennis met verschillende specialisaties op het vlak van coaching. Denk hierbij aan Provocatief coachen, Coachen met NLP en Voice Dialogue. Vanuit hier ontwikkelt je je persoonlijke manier van coachen.

Programma
Blok 1 Persoonlijk leiderschap (2 dagen met overnachting in bosrijke omgeving). Je maakt kennis met elkaar en de opleiding.
Blok 2 Je maakt kennis met de modellen en fasen van coaching. Je leert hoe je de coaching start en oefent in luisteren en vragen stellen.
Blok 3 Je oefent met diverse werkvormen. Daarnaast maak je kennis met paardencoaching, de zogenoemde Filippustraining (een ochtend of middag extern).
Blok 4 Je gaat onder andere aan de slag met de onderwerpen feedback, omgaan met weerstand en interventies.
Blok 5 en 6 Competentieontwikkeling en leren staan tijdens blok 5 en 6 centraal. In een proefassessment kijk je met mededeelnemers en begeleiders waar je staat.
Blok 7, 8 en 9 Je ontwikkelt je verder richting een eigen stijl van coaching. De opleiding sluit je af met een presentatie en beoordeling van jouw portfolio door de examencommissie. Je toont je meesterschap als coach aan.

Daarnaast is er nog studiebegeleiding (2x) en besteed je tijd aan het eigen coachingstraject (zes uur). De eenjarige opleiding kent in totaal 560 studiebelastinguren, waarvan circa 124 contacturen en gemiddeld per week tien uur zelfstudie en coachingstrajecten.

Intervisie en coaching

Tijdens de opleiding word je goed begeleid door een persoonlijke coach. In een coachingstraject van zes gesprekken staat je eigen ontwikkeling als coach centraal. Daarnaast vindt er tijdens de opleiding vier maal intervisie plaats, waarin we vragen uit jouw eigen coachpraktijk behandelen.