C in de avond

Vijf tips voor een vitale loopbaan

Een vitale loopbaan? Jeannette Vermeulen geeft je vijf tips om dit te realiseren:

Gelukkig meisje1. Waardeer jezelf en je persoonlijke eigenschappen

Tevreden zijn met jezelf is de belangrijkste voorwaarde voor geluk en vitaliteit. Tevreden zijn met wie je bent, jezelf accepteren en je persoonlijke eigenschappen waarderen in plaats van afkeuren zorgen voor minder energieverlies. Je zwemt als het ware niet meer tegen de stroom in maar juist met de stroom mee! Hierdoor ben je beter in staat die taken en werkzaamheden die aansluiten bij jouw persoonlijkheid naar je toe te trekken.

Boek met leeg vel2. Sta voor wat er echt toe doet

Onderzoek wat voor jou belangrijk is in je werk. Wat zijn voor jou belangrijke waarden, wat drijft jou in je werk, wat doet er voor jou echt toe? Als je doet wat voor jou belangrijk is, creëer je meer momenten van flow en neemt gegarandeerd je vitaliteit toe.

3. Kies en baken af

OverlegsituatieHet klinkt misschien simpel, maar prioriteiten stellen en afbakenen is een kwestie van oefenen. Alleen door het werkelijk te doen, merk je wat het oplevert. Durf te kiezen voor werkzaamheden die beter bij je passen. Overleg in het team en met je leidinggevende, kijk of je onderling tot een verdeling kunt komen zodat iedereen zoveel mogelijk doet waar zijn of haar talenten liggen. Werken vanuit je talenten levert veel meer energie en vooral ook meer plezier op.

Laptop, smartphone, klok4. Dicht je energielekken

Maak de balans op tussen energieverslinders en activiteiten die juist energie opleveren. Wees je ook bewust van micro-stressoren (bijvoorbeeld regelmatig je mail controleren, bliepjes van je mobiel). Realiseer je dat je steeds je focus verlegt en je concentratie kwijtraakt als je afgeleid bent. We staan hier vaak niet bij stil maar heel veel kleine verstoringen zijn met elkaar een energieslurper! Zijn er zaken in de samenwerking die energie kosten…? Maak het bespreekbaar. Laat iets niet sudderen maar oefen in het geven van beschrijvende, empathische feedback.

Meisje op een schommel5. Sta even stil, geniet en beweeg

Je kunt voor een goede balans tijdens je werk zorgen door bewust te zoeken naar afwisseling in zitten, lopen en staan. Maar nog belangrijker, zorg voor een goede mentale balans. De volgende zin kan hierbij behulpzaam zijn: 'Besproei de bloemen en niet het onkruid!'. Wat gaat goed in je werk, welke zaken lopen goed, met welke collega’s werk je graag samen? Sta daar bewust bij stil en doe hier meer van! Train jezelf in tevredenheid. Vitaliteit en veerkracht neemt toe op het moment dat je regelmatig stil staat om je bewust te zijn van alles wat goed is. Stilstand is in dit geval geen achteruitgang maar bedoeld als een soort reflectie en bezinning. Vanuit deze rust ontstaat er helderheid en dan weet je wat je te doen staat om je loopbaan bij te sturen.


Over de auteur

Jeannette Vermeulen is opleidingscoördinator van de leergang Loopbaan- en Talentcoaching. In deze leergang leer je hoe je via personal branding en jobcrafting medewerkers en klanten ondersteunt en begeleidt bij vraagstukken over loopbaanontwikkeling. Je leert hoe je optimaal gebruik maakt van talenten en hoe je zorgt voor bevlogen medewerkers.

Heb je vragen over je loopbaan, jouw talent en vitaliteit of over dit artikel? Neem contact op met Jeannette Vermeulen via j.vermeulen@windesheim.nl