Weg

Haal het beste uit jezelf

Wij geven je vijf tips

Jezelf ontwikkelen? Jezelf (beter) leren kennen én managen om bewuster en vanuit je eigen kracht effectiever te werken? Wij geven je vijf tips om het beste uit jezelf te halen.

Natuur1. Pak de regie

Iedereen heeft gewoontes, overtuigingen en patronen die in het dagelijks leven in de weg kunnen staan. Sta stil bij je eigen gedrag, krijg zicht op die patronen, accepteer ze en probeer deze te doorbreken. Alleen zo maak je de weg vrij om zelf de regie terug te pakken en je eigen doelen te realiseren.

 

Weg met bergen op achtergrond2. Versterk je authenticiteit

Je eigen identiteit en levensweg staan centraal. Ga je eigen weg, los van de verwachtingen van anderen. Neem controle over je situatie en benut je eigen capaciteiten. Wees je bewust van wat je wil en waar je voor staat. Zet alle opties op een rij, zodat jij de beste keus kunt maken. Vertrouw op je innerlijk gevoel dat naadloos vertelt wat daadwerkelijk bij je past.

 

Vrouw loopt op strand3. Geef je werk zodanig vorm, dat het beter bij je past

Dit punt ligt misschien voor de hand, maar is vaak niet makkelijk te realiseren. Als je bij de voorgaande stappen hebt stilgestaan, heb je achterhaald wat je wil en weet je welke patronen te doorbreken. Om met passie aan de slag te gaan, is het nu taak om je werk dusdanig vorm te geven dat het bij jou past. Dit doe je door integratie van je zelfonderzoek, het herijken van het evenwicht van je energiebalans en het vergroten van je flexibiliteit.

Vrouw in pak met collega's4. Vergroot je effect op anderen

Weet jij welke indruk jij achterlaat bij een ander? Test het eens bij vrienden, familie en collega’s. Je zult zien dat een groot deel niet afhankelijk is van wat je zegt, maar van je non-verbale communicatie. Wees bewust van de grote invloed van het effect van jouw non-verbale signalen op de ander. Verdiep je in de interactiedynamica en de 'gouden tip': blijf jezelf, geloof in wat je zegt en straal je enthousiasme en passie uit.  

 

Man in pak5. Op energieke wijze doelen bereiken

Hoe bewuster en krachtiger je je leven inricht, hoe meer jij het beste uit jezelf kunt halen. Dus privé, maar ook zeker voor je werk. Als je plezier hebt in je werk, kost het je minder moeite om succesvol te zijn. Zo houd je energie over om gericht uitdagingen te zoeken die passen bij jouw drijfveren. Je kunt je richten op doelen die je helpen om je verder te ontwikkelen op een wijze die energie toevoegt.  

 

Ook interessant:

Gelukkig meisjeLees ook: Vijf tips voor een
vitale loopbaan in 2017

Over de auteur

Lydia Ringeling is programmaleider van diverse leiderschapsopleidingen. Dit artikel komt voort uit de cursus Persoonlijk Leiderschap. In deze cursus leer je hoe je je eigen kracht kunt benutten om meer uit je werk te halen. Zowel in resultaat, als op werkplezier en zingeving. Je weet wat je drijft, welke belemmeringen en weerstanden je ervaart en hoe je hiermee om kunt gaan. Je vergroot je zelfkennis, krijgt zicht in je normen, waarden en authenticiteit. Het coördinatorschap is inmiddels overgedragen aan Nanja Visser-Vos.

Heb je vragen over deze cursus of over dit artikel? Neem contact op met Lydia Ringeling of met Nanja Visser-Vos via pl@windesheim.nl