Student en docent in gesprek

Gelukkig werken; ben je dan automatisch fysiek of mentaal vitaal in je werk?

Fysiek vitaal zijn is iets waar een werkgever vaak aan probeert bij te dragen, maar hoe zit dat met mentale vitaliteit? Is dat niet juist hetgeen waardoor wij geluk in ons werk kunnen vinden? We vroegen het Jeannette Vermeulen.

We spenderen veel tijd van ons leven op de werkvloer. Belangrijk dus om plezier te hebben in je werk. Veel mensen denken bij vitaliteit op de werkvloer Sportieve vrouwvaak aan fysieke vitaliteit. Misschien herken je het wel; je werkgever wil bijdragen aan vitaliteit op de werkvloer en stimuleert je om te gaan sporten, je krijgt gratis fruit op de afdeling. Volledig gericht op het fysiek vitaler maken van de medewerkers en om vitaliteit op de werkvloer te stimuleren.

Maar, een belangrijk punt wordt daarbij vaak vergeten...

Mentale vitaliteit

Vitaliteit op de werkvloer draait niet alleen om fysieke vitaliteit, maar ook om mentale vitaliteit. Je kunt in je vrije tijd veel sporten, maar dit hoeft niet direct bij te dragen aan vitaal werken. Wanneer je onder- of overbelast bent, je geen energie krijgt van de inhoud van je werk en je voelt je niet gewaardeerd, dan ben je niet gelukkig en niet vitaal in je werk.

Prikkels en energie

We worden tegenwoordig continu geprikkeld en we krijgen weinig rust om stil te staan bij wat we nou eigenlijk willen. Alles gaat maar door. Je bent altijd en overal bereikbaar, je wordt constant 'afgeleid' door bliepjes op je telefoon en dit kan, onbewust, de nodige stress oproepen. Niettemin omdat je uit je focus raakt en je je opnieuw moet verdiepen in het werk waar je al aan begonnen was. Dit kost volgens verschillende onderzoeken zo’n 20 minuten. Vrouw langs kant van waterDoordat we steeds minder een diepe focus op ons werk hebben, ervaren we ook minder voldoening. Het is goed om je ervan bewust te zijn dat je veel kleine prikkels als mini-stressoren kunt zien, die alles bij elkaar ook veel energie kosten.

Ontdek je mindset en talent

De grootste uitdaging voor mentale vitaliteit is een juiste mindset. Denk je van uit een fixed mindset (dit is het nou eenmaal) of geloof je in groei en ontwikkelmogelijkheden (grow mindset). Deze mindset bepaalt hoe jij in je werk staat. Kijk of je echt openstaat voor mogelijkheden. Daarbij is het van belang om te ontdekken wat jouw talenten zijn. Wat gaat als vanzelf in je werk en waar krijg jij energie van? Door juist die werkzaamheden uit te voeren waar jij gelukkig van wordt, ben je mentaal vitaler. Mentaal vitalere medewerkers presteren beter. Daar heeft je werkgever uiteraard baat bij, maar iemands energie en optimisme werkt ook meteen aanstekelijk voor je omgeving.

Je zou kunnen starten met elkaar vaker complimenten te geven. Je geeft een ander voldoening door je waardering uit te spreken en helpt de ander hierdoor zich bewuster te worden van zijn eigen talent. Het vreemde aan talenten is dat je vaak blind bent voor die van jezelf. Voor jou lijkt het namelijk vanzelfsprekend. Probeer samen te achterhalen waar jullie talenten liggen, creëer hierdoor meer teamflow, meer energie en wees vitaler en gelukkiger als team.

Vrouw aan het lopenNeem tijd voor jezelf

Maar wees je bovenal bewust dat er veel zaken zijn die energie slurpen. Af en toe een moment van bezinning, even wandelen, even uit je gewone context en mijmeren over je loopbaan kan je helpen om weer opnieuw een focus aan te brengen. Hierdoor kun je bijsturen op je eigen vitaliteit en werkgeluk.

Ook interessant:

Gelukkig meisjeLees ook: Vijf tips voor een
vitale loopbaan in 2017

Over de auteur

Jeannette Vermeulen is opleidingscoördinator van de leergang Loopbaan- en Talentcoaching. In deze leergang leer je hoe je via personal branding en jobcrafting medewerkers en klanten ondersteunt en begeleidt bij vraagstukken over loopbaanontwikkeling. Je leert hoe je optimaal gebruik maakt van talenten en hoe je zorgt voor bevlogen medewerkers.

Heb je vragen over je loopbaan, jouw talent en vitaliteit of over dit artikel? Neem contact op met Jeannette Vermeulen via j.vermeulen@windesheim.nl