C in de avond

Hoe financier ik mijn studie?

Heb jij een studie gevonden die bij je past? Op de opleidingspagina zelf kun je zien hoeveel de studie kost. Maar hoe financier je dat? Wij geven je een paar tips.

Er zijn verschillende mogelijkheden om je studie (deels) te bekostigen. Denk bijvoorbeeld aan subsidies die beschikbaar worden gesteld. Of aan je werkgever die wellicht jouw studie (deels) kan bekostigen. Is er een beurs waar je voor in aanmerking komt? We sommen de diverse mogelijkheden voor je op en verwijzen je door naar de webpagina's van de verschillende instanties.

Financieringsmogelijkheden

Studiefinanciering

Kies je voor een bacheloropleiding in deeltijd of duaal? Dan heb je mogelijk nog recht op studiefinanciering.

Kijk op de website van DUO voor meer informatie

Ben jij een leraar in spe? Dan kun je wellicht langer studiefinanciering ontvangen.

Kijk bij DUO voor meer informatie  

Levenlanglerenkrediet

Vanaf 1 september 2017 biedt DUO het levenlanglerenkrediet voor iedereen die wil starten met een voltijd- of deeltijdopleiding en die geen recht (meer) heeft op studiefinanciering. Je dient wel aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Let op: het kan zijn dat de opleiding van jouw keuze (nog) niet in de lijst staat. Print dan het formulier uit, vul de opleiding met de hand in en verzend het formulier per post.

Bekijk op de website van DUO of je aan de voorwaarden voldoet

Collegegeldkrediet

Je kunt via DUO ook geld lenen om je bacheloropleiding mee te betalen. Dit wordt het collegegeldkrediet genoemd.

Lees meer over het collegegeldkrediet

Teruggave van de Belastingdienst

Betaal je (een deel van) je studie zelf? Dan zijn je studiekosten soms aftrekbaar bij de Belastingdienst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je collegegeld, studieboeken en studiebenodigdheden.

Kijk bij de Belastingdienst voor meer informatie

Bijdrage van je eigen werkgever

Ook je werkgever profiteert ervan als jij een studie gaat volgen. Veel werkgevers zien daarom het belang in van scholing voor hun medewerkers in. Het is dus mogelijk dat hij of zij jou wil en kan helpen bij het financieren van je studie.

ZZP'er

Ben jij ZZP'er en wil je graag een studie volgen om up-to-date te blijven? Wellicht kun jij je studiekosten fiscaal opvoeren als bedrijfskosten. Of kijk of je aan de voorwaarden voldoet van de provincie Overijssel die een subsidie verstrekt aan ZP-ers voor bijscholing.

Kijk bij de provincie Overijssel voor meer informatie

Betalen in termijnen

Duurt een studie langer dan een half jaar? Dan kun je ervoor kiezen om de studie in termijnen te betalen.

Specifieke subsidies

Er zijn ook subsidies beschikbaar voor specifieke vakgebieden.

Lerarenbeurs

Leraren kunnen via DUO een lerarenbeurs aanvragen die hen helpt bij het financieren van een studie.

Lees de voorwaarden en vraag de lerarenbeurs aan

Tegemoetkoming leraren

Als je geen recht meer hebt op studiefinanciering, kun je wellicht vanuit DUO aanspraak maken op een tegemoetkoming voor leraren.

Kijk voor meer informatie op de website van DUO

Overige regelingen voor leraren

Er zijn diverse subsidies voor leraren die hun niveau willen verhogen of hun vakkennis willen vergroten.

Bekijk een overzicht van alle regelingen op de website van DUO

Subsidie zij-instroom

Vanuit DUO is er een subsidie beschikbaar voor zij-instromers.

Kijk op de website van DUO voor meer informatie

Vraagfinanciering voor de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde (geldt niet voor de Associate degree)

Heb je nog niet eerder een diploma in het hoger onderwijs gehaald, dan betaalt de overheid, middels een voucher, een deel van de kosten. Je betaalt dan nog € 2500 per module (elke module is 30 ECTS ofwel een half jaar studiebelasting). Heb je al een diploma in het hoger onderwijs? Neem dan contact met ons op, zodat we kunnen vaststellen welke investering in jouw geval nodig is. Is je werkgever aangesloten bij het A+O fonds, dan kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van het A+O fonds. Windesheim is in overleg met andere werkgeversorganisaties en fondsen over een mogelijke bijdrage in de kosten. Informeer naar de meest actuele informatie voor jouw situatie.

Subsidieregeling praktijkleren sector techniek, landbouw en natuurlijke omgeving

Ben je werkzaam in de sector techniek, landbouw en natuurlijke omgeving? Dan kan je werkgever in aanmerking komen voor een subsidie praktijkleren.

Lees meer hierover op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Subsidie bewegingsonderwijs

Gymnastiekles geven, ook in de bovenbouw. Sinds 2000 geeft een pabodiploma alleen bevoegdheid voor gymnastieklessen aan de groepen 1 en 2. Voor groep 3 tot en met 8 is aanvullende kwalificatie vereist van de leergang Vakbekwaamheid Bewegingsonderwijs. Leraren in het primair onderwijs kunnen daar subsidie voor krijgen, zodat gymlessen worden gegeven door vakleerkrachten en breed bevoegde leraren. Dit is een tijdelijke regeling, die loopt van 2015 tot en met 2017.

Kijk bij DUO voor meer informatie

Dit is slechts een greep uit de financiering- en subsidiemogelijkheden. We hopen dat dit je helpt bij het financieren van een studie naar keuze.

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie op deze pagina.

Hoe financier ik een studie naast mijn werk? Bekijk de tips!