Student voor een scrumbord

Ontdek (stap 1 van 3)

Welke hbo-opleiding past bij mij? Wat zijn mijn interesses en talenten?

Waar ben je goed in en waar krijg je energie van? Met opdrachten en tips helpen we je op weg naar een voorlopige studiekeuze binnen het hbo.

Om tot een juiste studiekeuze te komen kun je het resultaat bij alle volgende stappen en voorlichtingsactiviteiten erbij pakken. Vraag je dan bij de verschillende beroepen, interessegebieden en opleidingen af: past dit écht bij mij? 

Studiekeuze: ontdek wie je bent en wat je leuk vindt

Wat zijn mijn persoonlijke kenmerken?

Om te beoordelen of een beroep of een studie bij je past is het handig om al je eigenschappen op een rijtje te hebben. Welke typerende eigenschappen zijn op jou van toepassing? Download het formulier en geef elke eigenschap een rapportcijfer tussen de 1 en de 10.
Download de opdracht

Waar liggen mijn interesses?

Waar herken jij jezelf het meest in? Ben jij een doener of een denker? Download opdracht 2 en selecteer wat op jou van toepassing is. Welke interessekenmerken spreken je aan of passen goed bij jou? Maak een top 3.
Download de opdracht

Waar ben ik goed in en wat vind ik leuk?

Een goede manier om te beoordelen waar je talent ligt doe je door voor jezelf twee lijstjes te maken. Een top 3 met vakken waar je goed in bent, waar je hoge cijfers voor haalt en die je gemakkelijk haalt en een top 3 met vakken die je leuk vindt, waar je bijvoorbeeld aan de lippen van je leraar hangt en zin hebt om huiswerk voor te maken. Staat er een vak in beide rijtjes? Houd dat vak in je achterhoofd bij je zoektocht!


Ga naar stap 2: 'Verzamel'