C in de avond

Nienke ging van vwo naar hbo

Drie jaar geleden maakte ik de overstap van het vwo naar het hbo. Ik ben een doener en vind het leuk om ergens over na te denken, maar zie ook graag snel resultaat.

Nienke ging van vwo naar hboAls ik naar de universiteit was gegaan, zou ik vooral veel kennis opslaan en daar pas later wat mee doen. Dat wilde ik niet. Op het hbo ben je ook veel praktisch bezig.

Ik vond de overstap van het vwo naar het hbo niet zo moeilijk. Ik nam al veel kennis mee waardoor ik makkelijker door de stof heen kwam. Op het vwo leer je zelfstandig werken en daar heb je op het hbo profijt van. Je moet wel erg veel doen. Ik had me er op ingesteld dat het niet drukker zou zijn dan op het vwo maar dat bleek niet het geval. Je kan niet even de avond van tevoren een tentamen leren of een portfolio maken, je moet je stof echt bijhouden.

De begeleiding in het eerste jaar was geweldig. Als je ergens in vastloopt, is er altijd wel iemand die je kan helpen. Tegen vwo'ers zou ik willen zeggen: kijk goed naar wat bij je past. De universiteit lijkt vanzelfsprekend maar is niet altijd de juiste keuze. Als jij denkt dat het hbo beter bij je past, ga dan vooral naar het hbo!

Bekijk de verschillen tussen vwo en hbo