C in de avond

Stefanie ging van mbo naar hbo

Na mijn mbo ben ik gelijk doorgestroomd naar het hbo. Ik ben enthousiast, nieuwsgierig, leergierig en ambitieus en wilde doorstuderen.

Stefanie ging van het mbo naar het hboMijn mbo-diploma en -ervaringen gaven mij denk ik een kleine voorsprong op mijn medestudenten. Ik ben nu 21 en heb meer ervaring dan studenten die net van de havo komen. Daarnaast sluit mijn mbo-opleiding ook goed aan op mijn huidige studie.

Wat ik wel moeilijk vond, was het bijbenen van vakken waarvoor wiskunde handig is, zoals statistiek. Daar kun je wel een grafische rekenmachine bij gebruiken maar daar had ik nog nooit mee gewerkt. Vanuit mijn mbo-achtergrond is het belangrijkste dat ik meeneem mijn praktijkervaring. Ik heb zowel stage gelopen in Nederland als in het buitenland. In mijn beleving word je op het mbo meer losgelaten dan op de havo, je leert er al veel over je eigen kennis en kunde.

Als tip geef ik aan toekomstige hbo-studenten mee, dat ze een keer meelopen of gaan proefstuderen. Dan krijg je een goed beeld van een studie. Ook het introductiekamp is belangrijk voor contacten met je toekomstige klas. Ik hoor vaak dat mbo'ers het advies krijgen niet naar het hbo te gaan. Trek je daar niets van aan, jij bent immers de sleutel tot je eigen succes!

Bekijk verschillen tussen mbo en hbo