C in de avond

Joes ging van havo naar hbo

Als je gaat studeren, verandert er veel! We vroegen aan Joes (student Werktuigbouwkunde) hoe hij dat heeft ervaren.

Joes ging van havo naar het hbo

‘Toen ik hier voor het eerst kwam, merkte ik meteen verschil. De informatiestroom is echt sneller! Deed je op de havo bij wijze van spreken één hoofdstuk in een maand, nu doe je een heel boek. Zomaar een lesje missen is er dus niet bij. Inmiddels ben ik derdejaars en ben ik dat gewend.

Ik vind het leuk dat je in een klas zit met mensen die allemaal geïnteresseerd zijn in techniek. Iedereen is gemotiveerd, de sfeer is ook serieuzer en docenten nemen je serieus. Een docent sprak ons eens aan met: ‘Welkom ‘toekomstige collega’s!’ En doordat de meeste leraren uit het werkveld komen, geven ze vaak voorbeelden uit hun eigen ervaring. Dat vind ik leuk! Ze zijn ook toegankelijker,je loopt zo even bij ze binnen.

Een ander verschil is de lesstof. Na het eerste halfjaar werd het tempo opgekrikt. We gingen ineens dieper de lesstof in. Je kan dan écht niet meer een dag voor een tentamen beginnen met studeren! Of even chillen in de les, wat ik vroeger wel eens deed. Je hebt gewoon meer verantwoordelijkheid. Voor sommigen misschien een nadeel, maar ik vind het fijn om zelf verantwoordelijk te zijn voor mijn zaken.'

Bekijk verschillen tussen havo en hbo