Zo eet je met je studentenloon toch je buikje rond

Steeds vaker zie ik in programma’s dat mensen met 50 euro per maand moeten leven voor boodschappen en levensmiddelen. Ik denk dat een student nog wel minder uit te geven heeft…

Op het eerste gezicht lijkt dit weinig, maar als je de kneepjes van het (studenten)vak weet, is het allemaal een stuk makkelijker. Graag deel ik met jullie mijn tips om met een studentenloon (lees. studiefinanciering) toch je buikje rond te kunnen eten (met lekker eten!) 

 1. Hamsteréééén
  De meest bekende tip: koop je boodschappen als ze in de aanbieding zijn. Deze tip lijkt overrated, maar het scheelt aanzienlijk in je uitgaven. Mijn voorraadkast is dan ook veel te vol, met dank aan de 1+1 gratis aanbiedingen. Sterker nog, ik koop eigenlijk nooit iets voor de gewone prijs. Een voordeel aan groot inkopen is ook nog dat je altijd iets in huis hebt, voor mij een voordeel want wij hebben veel vrienden die wekelijks mee eten.
 2. Fiets een stukje verder
  Ook al zit de Albert Heijn op de hoek, fiets een stukje door naar een andere supermarkt. Tuurlijk hoeven hier niet alle producten goedkoper te zijn, maar naarmate je vaker meerdere supermarkten bezoekt, weet je precies wat waar het goedkoopst is.
 3. Toko
  Mijn groenten en fruit haal ik altijd bij de toko. Het is hier vaak stukken goedkoper en meestal nog verser ook! Ik vind het een voordeel dat het hier niet voorverpakt zit in plastic en dit scheelt dus een stap in het productieproces én voor het milieu. Waarom zou je fruit verpakken? Producten die je absoluut niet in de supermarkt moet halen zijn kruiden, rode pepers, knoflook, gember, citroengras etc. Deze producten zijn in een supermarkt vaak stukken duurder omdat het gezien wordt als ‘bijzondere producten’, terwijl ze bij de toko in gigantische voorraden te verkrijgen zijn.
 4. Pak zegels aan!
  Zegels uit supermarkten zijn een waar machtsmiddel anno 2017. Zegels worden geruild op marktplaats en zelfs te koop aangeboden. Wat ik het voordeel vind aan zegels, is dat je zo gratis spullen te pakken hebt. Tuurlijk moet je bij sommige acties bijbetalen en moet je zelf kijken of je dat het waard vindt, maar er zijn ook acties waar je voor gratis boodschappen kan sparen. Ik heb zelfs 2 boodschappenpakketten ter waarde van 50 euro per stuk bij elkaar gespaard, met een beetje hulp van mijn omgeving.
 5. Cashback acties
  Tegenwoordig  zijn er veel merken/producten die aan cashback acties mee doen: je koopt het product, betaalt, scant de bon in en krijgt je geld terug. Op deze manier had ik 6 flessen (A- merk) wasmiddel gratis!
 6. Binnen de deur
  Eet niet teveel buiten de deur. De broodjes bij de Broodzaak en de sapjes bij de AH to go zijn verleidelijk, maar voor minder geld pers je thuis je sapje! Je betaalt al snel 4 euro voor een belegd broodje en eerlijk is eerlijk, dat kan je zelf veel lekkerder maken, toch? Tuurlijk mag je jezelf af en toe verwennen, maar wil je geld besparen dan is dit vaak een grote uitgavepost die beperkt kan worden.