Drie studenten die een selfie nemen

Minorweek

Melanie is een maand geleden gestart met haar minor. Hoe bevalt dat haar?

Om half 9 gaat mijn wekker, ik ga rechtop zitten en kijk hoe laat het is. Ja hoor, het is echt tijd. Ik mag niet klagen, dit is bijna uitslapen. Ik merk dat ik geen ritme heb, doordat ik maar 2 dagen naar school ga. Ik ben zelf een enorm avond- en nachtmens: ‘s avonds ben ik in mijn prime, doe ik mijn huishouden en mijn schoolwerk en ‘s ochtends? Dan blijf ik liever wat langer liggen.

Verbreden

Sinds een maandje ben ik gestart met mijn minor. Een minor is eigenlijk een soort keuzedeel/halfjarige opleiding ter verdieping en verbreding van je eigen opleiding. Voor een minor krijg je 30 studiepunten en deze behaal je door opdrachten, stages en tentamens. Je kan alleen starten aan een minor als je bachelorstudent bent en als je je propedeuse hebt behaald. Inzicht, vaardigheden en kennis worden verbreed en de ervaringen kun je meenemen naar je eigen vakgebied.

Verslavingskunde

Zodra je een minor volgt, ben je vrijwel altijd alleen hier mee bezig, ik ga op dit moment dus maar 2 dagen naar school. Ik volg nu de minor verslavingskunde 1, gevorderd niveau. Heel interessant, omdat iedereen wel eens een verslavend middel gebruikt. ‘Nee hoor, ik niet’, jawel, ook jij. Denk maar aan koffie, een glaasje bier of een sigaretje tijdens het uitgaan. Tijdens deze minor gaan we niet alleen op deze middelen in, maar ook op de zwaardere middelen zoals heroïne en coke. Daarnaast kijken we ook naar gedragsverslavingen, bijvoorbeeld een gameverslaving. 

Analyse maken

Op woensdag stond er een presentatie op het programma. Elke groep moet films kijken voor de module speelfilms en hier een kritische analyse en presentatie over maken. Hierbij draait het om boodschap, de problematiek, stigmatisering, stereotypering, maar ook bijvoorbeeld het beeld, de muziek en de manier van filmen. Mijn groep keek naar de bekende ‘Christiane F- Wir Kinder vom Bahnhof Zoo’. Verder heb ik deze dag 4 uur achter elkaar college, waarin aandacht wordt besteed aan het signaleren van een verslaving, maar ook de theorie over verschillende soorten drugs aan bod komt. Op een dag als vandaag heb ik les tot 17.30 en ben ik 18.30 thuis.

Nieuwe inzichten 

Grappig dat ik door het volgen van deze minor al zo snel nieuwe inzichten heb gekregen rondom verslavingen. Terwijl ik aan dit blog werk, drink ik toch een grote kop koffie – zwart en zo sterk mogelijk: genoeg energie om zo nog even boodschappen te doen, te koken en wellicht nog naar de sportschool te gaan.

Donderdag is een korte dag, van 10.30 tot 12.30. Ik moet toegeven dat hier hard aan mijn motivatieknobbel getrokken wordt: voor maar 2 uurtjes naar school. Ook hierover mag ik niet klagen, liever maar 2 uurtjes naar school dan een volledige dag waarop ik in het donker weg ga en in het donker thuis kom.

Ik raad iedereen aan zich goed te verdiepen in zijn/haar minorkeuze. Er zijn veel websites die je hierbij kunnen helpen, maar de bekendste is kiesopmaat.nl. Hier zie je de verschillende minorkeuzes, nationaal maar ook internationaal. Je kunt dus naar het buitenland gaan om je minor te volgen, als je deze kans hebt: doen!