Drie studenten die een selfie nemen

Doe mij maar zo'n keuzemodule!

Yes, 14 keuzemodulen. Weet jij al welke je wilt volgen?

Anatomie, pathologie, hospitality management, scheikunde, facilitair management… zomaar een greep uit mijn vakkenpakket. Helaas niet zelf samengesteld, maar vooraf vastgelegd en voor elke student Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn hetzelfde. Voor een lange tijd was de minor (zie mijn vorige blog) het enige keuzeonderdeel tijdens de meeste hbo-studies, maar daar brengt Hogeschool Windesheim NU verandering in!

Samen met studenten en docenten heeft Windesheim 14 keuzemodulen ontwikkeld waardoor studenten ervoor kunnen kiezen om een extra vak te volgen tijdens hun huidige studieprogramma. Die volg je dan samen met studenten van andere opleidingen. De keuzemodulen zijn onder te verdelen in verschillende, brede vakgebieden en hierdoor is er voor elk wat wils. Voor de keuzemodule zelf hoef je niet te betalen, deze valt onder het gewone collegegeld. Bij sommige keuzemodulen komen extra kosten kijken door bijvoorbeeld de aanschaf van de boeken of een examen. Als dat het geval is, staat dat er duidelijk bij in het overzicht.

Voor de keuzemodulen kun je 3 tot 5 studiepunten krijgen, die als extra of als vervangende studiepunten tellen. Voor dit laatste is het wel even noodzakelijk dat je goedkeuring hebt van de examencommissie. Er is een beperkt aantal plaatsen per keuzemodule, dus tip van mij: schrijf je snel in! Na succesvolle deelname krijg je een aantekening op je diploma en bij sommige modules een certificaat. Buiten deze concrete bewijzen van deelname, wordt de kennis je natuurlijk ook niet meer afgenomen, in mijn ogen een win-win situatie! Windesheim heeft ervoor gezorgd dat alle keuzemodules op woensdagmiddag (8e tot 10e uur) gegeven worden, dus op tijden dat er geen andere vakken gegeven worden. Handig! Helaas kan het wel zo zijn dat je individuele rooster (zoals een afstudeerstage) in de weg zit.

Zelf heb ik mij natuurlijk ook georiënteerd op de modulen en ik zou erg graag de module ‘levenskunst’ willen volgen. Helaas loop ik volgend jaar (bijna) fulltime mijn afstudeerstage en wordt het wellicht te krap om ‘m te gaan volgen. Ik heb hierover even contact opgenomen met de begeleider van de module en die denkt gelukkig met mij mee over de situatie. Ik hoop in ieder geval dat er hier en daar wat geschoven kan worden zodat ik deze module toch kan gaan volgen!

Terug naar de praktische zaken:
- De inschrijving start op 20 maart en eindigt op 14 april
- Elk semester is er de gelegenheid om 1 keuzemodule te volgen
- Er zit een maximum aantal deelnemers aan elke module dus vol=vol

Dus wil jij ook tijdens je studie bij Windesheim meer verdieping, meer kennis verwerven, breder expertise ontwikkelen en je studie een eigen draai geven? Twijfel dan niet om je aan te melden voor een van de modulen! Op de community check je een overzicht van alle modulen en wie de contactpersonen zijn. Welke kies jij?