Drie studenten die een selfie nemen

Toga aan, gaan met die banaan

Gisteren heb ik het eerste deel van mijn stage afgesloten. Deel twee belooft nóg mooier te worden, want ik ben begonnen met de eerste zittingen als griffier!

Toga, blog van Jolien Dat je met hbo-rechten geen togaberoep kunt uitoefenen dat was mij allang bekend. Maar wat een geluk dat ik mij nu toch elke week twee of drie keer in een toga mag hijsen! Griffier mag dan wel geen officieel togaberoep zijn, maar ik heb er dus wel mooi eentje aan. Nu moet ik eerlijk zeggen dat het niet enorm afkleed, dat ik tijdens een zitting als de dood ben dat ik moet gaan lopen want als ik ga lopen val ik gegarandeerd, dat ik altijd met mijn haar pijnlijk vastzit in de touwtjes van de bef en (het allerergste) dat ik continu met mijn toga vastzit in de wieltjes van mijn bureaustoel. Maar hee, dit ziet niemand natuurlijk.

Verantwoordelijkheid

Als griffier zit je tijdens zittingen naast de rechter en schrijf je alles mee wat wordt gezegd. Daarna werk je dit uit tot een proces-verbaal of een Aantekening Mondeling Vonnis (AMV). Naast de werkzaamheden tijdens de zitting is het ook de taak van de griffier om de zaak voor te bereiden. Dit betekent onder andere dat je voor de rechter een voorbereidingsformulier van het dossier maakt waarin de rechter in één oogopslag kan zien wat er in het dossier is opgenomen, wat een verdachte bijvoorbeeld heeft verklaard bij de politie, wat er wordt gevorderd aan schadevergoeding en hoe een verdachte is opgeroepen. Als je hier als griffier fouten bij ontdekt: bijvoorbeeld dat een verdachte niet juist is opgeroepen of dat er geen tolk is opgeroepen terwijl deze wel nodig is dan moet je actie ondernemen om te voorkomen dat een zaak (onnodig) aangehouden wordt. Best een verantwoordelijkheid dus.

Rustig aan!

Na de zitting begint het uitwerken. Dus pluizen in de wet naar kwalificaties en stoeien met het computersysteem. Ik ben nog maar net begonnen, dus ik ben nog niet zover dat mijn AMV’s en processen-verbaal foutloos uit de printer rollen. Maar van fouten maken leer je en langzaam maar zeker beginnen alle kwartjes te vallen. Dit zeg ik nu wel zo makkelijk, maar één van mijn leerdoelen deze stage is om mijzelf de tijd geven om te leren en niet te snel te willen. Dus dit is een heel goed moment om met dit leerdoel aan de slag te gaan.
Ook heb ik al wat beginnersblunders gemaakt door voor de zitting niet naar de wc te gaan (oh man dat was echt vreselijk), geen eten mee te nemen (spijt!!!!) of een combinatie van die twee (dodelijk). Gelukkig gaf een rechter mij de tip om altijd te zorgen voor een banaan in je tas want die kan je stiekem, snel en zonder te smeren tussen twee zaken door wegwerken. Gaan met die banaan dus.