Drie studenten die een selfie nemen

De vijf meest gestelde vragen als je rechten studeert: het vervolg

Vragen én antwoorden als je rechten studeert van blogger Jolien.

Mijn eerste blog bestond uit een opsomming van de vijf meest gestelde vragen als je rechten studeert. Eigenlijk was het mijn bedoeling om een top tien te maken, maar dan werd het een veel te lang verhaal. Dus daarom vandaag de overige vijf meest gestelde vragen!

Wat is het verschil met rechten aan de universiteit en HBO-Rechten?

Het grootste verschil is dat het HBO praktijkgerichter is: zo heb je iedere periode een project waarbij je met drie of vier klasgenoten moet samenwerken aan één opdracht. Mocht je twijfelen over HBO of universiteit dan raad ik je vooral de meeloopdagen aan, op deze manier kun je zelf ervaren wat de verschillen zijn. Vraag dan vooral ook of je boeken of tentamens mag inzien: deze geven een goed beeld van wat een opleiding van je verwacht.

Wat is verstandiger? Eerst mijn propedeuse halen en dan naar de universiteit, of na de havo mijn vwo-diploma halen en dan meteen door naar de universiteit?

Dit heeft allebei zijn voor- en nadelen. Het voordeel van eerst je P halen is dat je sneller bent waar je wilt wezen (als je naar de universiteit wilt). Toch is er een grote maar: universiteiten proberen deze weg (eerst je P en dan universiteit) moeilijker te maken, kijk daarom goed naar de voorwaarden die de universiteit stelt of vraag ernaar tijdens een open dag.

Hoe wordt er getoetst?

In het eerste jaar zijn alle tentamens (op één na) multiplechoice. Dit moet je wel liggen. Het klinkt makkelijk, maar als je twijfelt tussen bepaalde opties is het soms erg lastig. Ook worden de keuze-antwoorden altijd anders verwoord dan hoe jij ze geleerd hebt. Na het eerste jaar zijn alle tentamens met open vragen.

Heb je veel boeken?

Hier zal ik kort over zijn: deze opleiding maakt gebruik van een grote hoeveelheid literatuur. Dit is best even een hap uit je portemonnee. Veel boeken betekent ook veel lezen. Bijhouden is hierbij het toverwoord. Als je zorgt dat je niet achter loopt is het prima te doen.

Heb je naast de studie nog wel tijd om andere dingen te doen?

Als je zegt dat je rechten studeert denken mensen al snel dat je een compleet afgezonderd leven leidt en je 24/7 met je neus in de boeken zit. Als je alles goed inpland heb je gewoon tijd voor sport, hobby of ontspanning. Zo zit ik op twee orkesten, een toneelvereniging, werk ik twee keer in de week en ga ik binnenkort weer op muziekles. Het is even plannen, maar zeker goed te doen!

Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen voor mij hebben: mail me gerust!