Drie studenten die een selfie nemen

De stageperiode: het einde van je leven?

Een paar weken geleden mocht ik samen met medestudenten langs de tweedejaars om daar te vertellen over mijn stage.

Eén van mijn medestudenten vertelde daar dat je leven voorbij is zodra je stage begint. Maar is dat ook echt zo?

Jarenlang heb ik alle horrorverhalen van mijn vriendinnen omtrent hun stage aangehoord. Omdat ik minder snel ging met mijn studie dan de rest, had ik eigenlijk geen idee waar ze het over hadden. Het enige wat ik van hun verhalen heb onthouden is dat een stage absoluut verschrikkelijk moet zijn. Nare begeleiders, docenten die niet van zich laten horen, lange dagen, monsters van verslagen en nul komma nul vrije tijd. Nu ik zelf stage loop ervaar ik het gelukkig heel anders. Ik hoop dat jullie na het lezen van deze blog een wat realistischer beeld hebben van een stageperiode. Mochten jullie nog vragen hebben dan ben ik altijd te bereiken!

Begeleiders

Tja, je moet ook geluk hebben natuurlijk (en dat heb ik) met wie je als begeleider krijgt. Vanuit school krijg je een docentbegeleider én een begeleider vanuit je stageplaats (de zogenaamde ‘bedrijfsmentor’). Eén heel belangrijke tip: zorg voor een tijdige communicatie tussen jullie drie. Als je een gesprek hebt met je docentbegeleider en je bedrijfsmentor is het aan jou om dit allemaal te regelen. Voor wat betreft het ‘organiseren’ van zo’n gesprek ben ik al flink onderuit gegaan. Ik kwam veel te laat met een datum, had geen ruimte geregeld en het gewoon niet goed voorbereid. Dus leer van mijn fouten en regel alles op tijd!

Lange dagen

Hier moeten de meeste stagiaires aan wennen. En echt, je gaat je schoolrooster enorm waarderen als je stage loopt. Waar je eerder nog weleens uit kon slapen doordeweeks, of om drie uur weer lekker thuis was, ben je op stage elke dag van 9 tot 17 van de partij. Natuurlijk kan je met je stageplaats overleggen over vrije dagen en verlofuren, maar dit is toch heel anders dan je gewend bent. In bed blijven liggen ‘omdat je geen zin hebt’ is echt een no-go.

Verslagen

Tja, één ding dat je wel meeneemt vanuit de schoolbanken zijn de verslagen die je moet maken. En die moet je niet onderschatten. Het is goed te doen, maar alleen als je vanaf het begin alles goed hebt bijgehouden. De enige tip die ik kan geven is: begin op tijd!

Vrije tijd

Helaas is het inderdaad wel zo dat je vrije tijd een stuk minder wordt als je stageloopt. Je bent immers niet zomaar meer een dag of een middag vrij en in de vakanties ga je ook gewoon door (tenzij je je vrije dagen inzet). Dit is wel even wennen, maar er is ook een heel groot voordeel! Als je geluk hebt met je stageplaats, hoef je thuis niets meer te doen voor school. Dus in die zin krijg je er ook wat vrije tijd bij tijdens de stageperiode.

Bijbaantje

Een vraag die veel werd gesteld door de tweedejaars was of je naast je stage nog tijd hebt voor een bijbaantje. Nou, als je 40 uur stageloopt heb je dat eigenlijk niet. Op vrijdag ben ik altijd helemaal kapot. Toch heb ik besloten mijn baantje in de supermarkt aan te houden. Wederom heb ik hier geluk mee gehad, maar in overleg is er vaak meer mogelijk dan je denkt! Zo had ik al bijna de supermarkt vaarwel gezegd, tot mijn leidinggevende voorstelde dat ik tijdens de stageperiode alleen de halve zaterdagen werk. Nog steeds pittig, maar ik ben nu tenminste zeker van werk in de zomerperiode. Ik besef me heel goed dat dit niet bij elk bijbaantje zo makkelijk gaat, maar mocht je je baantje heel erg waarderen (en zij jou ook) dan raad ik aan om toch in overleg te gaan over de mogelijkheden.