Drie studenten die een selfie nemen

Hoe vind je een (goede) studentenkamer in Zwolle?

Een kamer vinden is vaak moeilijker dan je denkt: het is vooral veel gedoe en geregel. Hierbij mijn beste tips om het zoeken makkelijker te maken!

Stap 1: Laat iedereen weten dat je een kamer zoekt

Als je veel vrienden of volgers hebt op social media is het superhandig om je netwerk te gebruiken. Plaats bijvoorbeeld een oproep op je Facebookprofiel of op je Twitter. Zet je oproep openbaar en vraag of mensen hem voor je willen delen. Ik heb mijn kamer via Facebook gevonden!

Er zijn ook veel groepen op Facebook waar mensen een kamer aanbieden. Hierop kun je ook je oproep plaatsen. Vertel op elk feestje waar je naartoe gaat aan mensen dat je een kamer zoekt. Hang briefjes op bij supermarkten (werkt echt!). Kortom: spam de wereld vol!

Stap 2: Zoek op (kamer)sites

Dit is denk ik wel de meest voor de hand liggende tip, maar op kamersites is er veel aanbod te vinden. De grootste kamersite is Kamernet.nl. Let op: als je op een kamer wilt reageren moet je er vaak voor betalen in de vorm van een abonnement die automatisch doorloopt als je het vergeet stop te zetten. Houd er rekening mee dat je niet van alle kamers een antwoord zult krijgen. De meeste kamers krijgen heel veel reacties. Kijk ook eens op Marktplaats naar kameradvertenties.

Je kunt ook een kamer zoeken via een woningcorporatie, zoals de Stichting Studenten Huisvesting in Zwolle. Het voordeel van een woningcorporatie is dat de prijzen van de kamers een stuk reëler zijn en dat als er iets mee is, zij een grote verantwoordelijkheid hebben. De meeste kamers die bij een woningcorporatie worden aangeboden gaan op inschrijftijd, dus schrijf je op tijd in.

Ten slotte kun je een kamer zoeken via een makelaar. Het voordeel hiervan is dat je meteen een bezichtiging kunt plannen. Vind je de kamer mooi, dan is hij van jou. Helaas hangt hier wel een prijskaartje aan: je moet vaak meer dan 100 euro aan extra kosten betalen voor de service van de makelaar.

Stap 3: Ga de kamer bekijken!

Als je de kamer mag komen bekijken, let dan goed op de staat van de kamer. Sommige huizen, vooral de huizen die van een huisbaas zijn, zijn slecht onderhouden. Toen ik pas een dag in mijn kamer woonde kwam ik erachter dat mijn dak en mijn ramen lekten. Bij zolderkamers (zoals die van mij) is het dak soms niet geïsoleerd. Bij veel huisbazen duurt het ook nog eens een eeuwigheid tot ze iets komen repareren…

Verdiep je ook goed in de huurprijs. Je moet ook nog servicekosten betalen (gas/water/licht/internet). Meestal zit dit in de huurprijs, maar soms zit het internet- en wasmachinegebruik niet inbegrepen. Sommige huisbazen vragen enorme bedragen voor hun kamers, dus kijk uit voor de huisjesmelkers. Check altijd of je niet teveel betaalt.

Succes met het vinden van een leuke kamer! :-)