Drie studenten die een selfie nemen

Een kamer vinden in Zwolle: hospiteren

Als je een kamer zoekt in een studentenhuis in Zwolle, staat er vaak in de advertentie dat je moet hospiteren. Wat kun je verwachten en waar moet je op letten?

Zowel de SSH als particuliere verhuurders bieden kamers aan in studentenhuizen. Soms worden de kamers direct aangeboden, maar het komt vaak voor dat je moet hospiteren. Dat betekent dat de bewoners van het huis zelf een nieuwe huurder mogen kiezen. Ben je uitgenodigd voor een hospiteeravond? Gefeliciteerd!

Hierbij mijn beste hospiteertips waar ik zelf veel aan heb gehad:

Check van tevoren je Facebookprofiel

De bewoners zullen alvast je social media checken om een eerste indruk te krijgen van wie er allemaal op de hospiteeravond komen. Ze vormen dus al meteen een beeld van je, voordat ze je überhaupt hebben gezien. Make it a good one! Kijk dus nog even kritisch naar je Facebook en Instagram (of fleur ze wat op 😊) en naar welke berichten je openbaar hebt staan.

Ga altijd, ook al lijkt de kans klein

Wanneer je mag komen hospiteren, wordt er vaak een avond georganiseerd waarop de bewoners een aantal kandidaten uitnodigen die hebben gereageerd op de kamer. Sommige huizen laten de kandidaten in verschillende rondes komen, maar als je minder geluk hebt, nodigen ze iedereen tegelijk uit. Daar zit je dan, met twintig mensen in een kring…

Hoe klein de kans ook lijkt dat je de kamer krijgt, probeer toch altijd naar de hospiteeravond te gaan. Je leert er veel van. Ikzelf was bijna niet gegaan toen ik twintig mensen op de kandidatenlijst zag staan. Toen ik aankwam op de hospiteeravond, bleek dat er maar vier mensen kwamen opdagen. Je weet het maar nooit!

Ga als jezelf

Mijn belangrijkste tip is (jaja, heel cliché): blijf jezelf. Echt doen. Zowel jij als de bewoners hebben er niets aan als je vertelt dat je het echt gewéldig vindt om elke dag samen te eten en films te kijken en je, als je er dan woont, vervolgens alleen maar op je kamer zit. Het is belangrijk om goed de advertentie van de kamer te lezen en de bewoners te vragen naar wat voor soort huisgenoot ze op zoek zijn.

Slijm niet teveel. Het is juist leuk als je je eigen interesses hebt, je hoeft niet alle hobby’s van de bewoners geweldig te vinden. Vermijd de clichés (ik kan goed koken/houd van schoonmaken/ben heel netjes en schoon, etc.) en probeer juist iets bijzonders te vertellen wat blijft hangen bij de bewoners. Humor doet het altijd goed!

Stel vragen aan de bewoners

Je laat een goede indruk achter als je oprecht interesse steekt in de bewoners en wat zij in hun dagelijks leven doen. Als je echt alleen voor de kamer komt en het je verder niet uitmaakt wie er woont, heb je een veel kleinere kans om te worden gekozen. Probeer met elke bewoner een praatje te maken, zodat ze je onthouden.

Heel veel succes!