Studenten aan het praten in het park

5 redenen waarom iedereen in het buitenland zou moeten studeren

Vijf redenen waarom je in ieder geval één semester van je studie in het buitenland moet gaan studeren.

Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat ik het koude Nederland verliet om een semester in Hong Kong te studeren. En stiekem mis ik die tijd best wel. Daarom dit keer vijf redenen waarom je in ieder geval één semester van je studie in het buitenland moet gaan studeren.

Studentreporter Ben geeft je vijf goede redenen om een deel van je studie in het buitenland te doen. 't Is eigenlijk één lange vakantie.
 1. Je leert een hoop (maar dan ook een hele hoop) nieuwe mensen en culturen kennen
  Je bent echt niet de enige die de biezen pakt en naar een (verre) andere bestemming trekt. Een semester in het buitenland doe je vaak samen met mensen van over de hele wereld. Je leert hun gewoontes, taal en cultuur kennen en door met ze samen te werken en te reizen verbreed je je wereldbeeld. Uiteindelijk houd je er een internationale groep vrienden aan over en het leuke is dat je ze altijd weer op kunt zoeken als je een keer in hun land bent! 


 2. Je wordt zelfstandiger
  Door een semester in het buitenland op jezelf aangewezen te zijn, word je een stuk zelfstandiger. Je moet jezelf zien te redden in een stad met een vreemde taal, moet opnieuw de weg weten te vinden en als je universiteit het niet regelt, moet je zelf je huisvesting regelen. Daarnaast begin je in het buitenland helemaal bij 0. Je moet nieuwe vrienden maken en een netwerk opbouwen. Vaak is het allemaal in het begin heel erg wennen, maar je zult merken dat je veel beter op eigen benen kunt staan.


 3. Het is dé manier om een taal te leren
  Als je een taal écht onder de knie wilt krijgen, kun je dat het beste doen in een land waar ze die taal spreken en er elke dag mee te oefenen. Na een aantal lessen Kantonees heb ik het opgegeven, maar als je je Engels of Spaans wilt verbeteren zou ik ervoor kiezen om in een land te studeren waar ze die talen spreken. Bovendien gaat je Engels er sowieso op vooruit, omdat je voortdurend met andere internationals bent.


 4. Je kunt vaak andere vakken doen dan hier
  In het buitenland hebben ze vaak een heel ander vakkenaanbod dan hier in Nederland. Zo konden we op de Hong Kong Baptist University iets over de Chinese geschiedenis leren of konden we lessen in karate of Tai Chi nemen. Net iets leuker dan thuis in Nederland in de studieboeken zitten…


 5. Het is eigenlijk gewoon één lange vakantie!
  Want eerlijk toegegeven, de focus lag niet altijd op studeren toen ik in Hong Kong zat. Vaak zaten we uren op Skyscanner om te zien waar we volgend weekend naartoe zouden gaan. Tripjes naar Taiwan, Japan, Zuid-Korea en Indonesië: tijdens zo’n study abroad kan het allemaal. Ze zeggen altijd dat je het meeste leert buiten het klaslokaal toch?;-)