Werktuigbouwkunde

Praktijk

Je leert veel van de praktijk. Je werkt aan projecten over actuele onderwerpen, loopt vaak stage, volgt gastcolleges en gaat op excursies.

Stage

In het derde jaar loop je een halfjaar stage en jij mag zelf kiezen waar je dat wilt doen. Daarbij kun je gebruikmaken van het netwerk dat we als hogeschool hebben. Tijdens je stage ontdek je hoe het er 'in het echt' aan toegaat. Je leert de cultuur van het bedrijf kennen, maar ook de werkwijze en de processen die zich daar afspelen. Zo krijg je een duidelijk beeld van jouw toekomstige werkomgeving. Tijdens je stage krijg je een praktijkbegeleider op je werkplek. Daarnaast krijg je ondersteuning van een docent van Windesheim, die het leerproces begeleidt. In het vierde jaar kun je kiezen voor een tweede stage of een tweede minor van een halfjaar.

Stage lopen in het buitenland?

Wil je graag je horizon verbreden? Ga dan een poosje naar het buitenland voor je stage, je afstudeerproject of om te studeren. Een geweldige ervaring! Naast je studie leer je ook veel over de cultuur en de inwoners van het land. Er zijn studiemogelijkheden in België, Duitsland, Denemarken, Finland, Ierland, Spanje, Oostenrijk, USA, China en eventueel ook in Frankrijk, Zweden, Litouwen, Zwitserland, Mexico, Zuid-Afrika en Zuid-Korea. Ook kun je zelf nieuwe contacten leggen met buitenlandse hogescholen, bedrijven of instellingen. Tijdens een buitenlandse studieperiode woon je meestal in een studentenverblijf of bij een gastgezin.
Lees de ervaringen van student Sven Buis over zijn stage in het buitenland

Projecten en praktijkopdrachten

Projecten en praktijkopdrachten zijn een belangrijk onderdeel van de opleiding. In de projecten werk je samen met medestudenten en heb je contact met bedrijven. Een bedrijf is vaak ook opdrachtgever van een project. In het tweede, derde en vierde jaar is er een speciale Bedrijfsprojectweek. Hier werk je met studenten van verschillende technische opleidingen aan opdrachten die je van bedrijven krijgt. Zo leer je welke plaats Werktuigbouwkunde inneemt tussen andere disciplines.

Ontdek je onderzoekstalent

Een studente Werktuigbouwkunde print een vuurtoren met de 3D-printer van de opleidingBen je nieuwsgierig en vraag je je af hoe het zit met 3D-printen en hoe kunststofvoorwerpen worden gemaakt? Op Windesheim wordt onderzoek gedaan naar kunststoftechnologie en jij kunt daar tijdens je studie ook aan meedoen! Dit doe je samen met het bedrijfsleven en zo kun je al vanaf je derde jaar met bedrijven in contact komen terwijl je innovatief onderzoek doet als werkstudent, stageloper of afstudeerder. Typische onderzoeken zijn kunststoffen in de machinebouw of het ontwerp van kunststofverwerkende machines waarbij je je kennis van productietechnieken, mechanica en thermodynamica direct kunt toepassen.

Blue Racing Team

Spreekt ‘duurzaam bouwen’ je aan? Misschien is het Blue Racing Team dan wat voor jou tijdens je opleiding. Het team bestaat uit ongeveer twintig studenten van verschillende (techniek)opleidingen en bouwt continu aan een technisch innovatief en duurzaam voertuig; van solarboot tot raceauto. Het design is vaak in handen van IPO-studenten, de technische uitwerking wordt opgepakt door studenten Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde. Studenten Communicatie en Technische Bedrijfskunde houden zich bezig met de coördinatie, projectplanning, communicatie en sponsoring rondom het team. En het blijft niet alleen bij ontwerpen en bouwen, in 2018 deed het Blue Racing Team mee aan de Shell Eco-marathon in Londen. 
Meer over het Blue Racing Team in Londen
Meer over het Blue Racing Team