Industrieel Product Ontwerpen

Tweede jaar en verder

Je voert projecten uit met een projectgroep in je atelier op Windesheim. Bepaal je studieroute: loop je eerst stage of kies je een minor?

Tweede jaar

Het tweede jaar bestaat voor de helft uit projecten en voor de helft uit vakken. Alle projecten voer je uit in een team studenten in je eigen atelier op Windesheim, voornamelijk in samenwerking met bedrijven in de regio. Je werkt hier twee en een halve dag per week aan verschillende projecten waarbij innovatie, vormgeving, technische ontwikkeling en productdetaillering centraal staan. Je opdrachtgevers zijn vooral bedrijven in de regio. Het werkritme in de ateliers is vrij pittig en de deadlines zijn strak. De resterende tijd van de week ben je bezig met handtekenen, vormgeving, techniek en computertekenen. Je leert producten milieubewust te ontwikkelen. Vanwege de toenemende aandacht voor internationalisering is er in het tweede jaar speciaal aandacht voor het vak Engels.

Dit zijn de thema's en vakken die je in het tweede jaar krijgt:

Thema

Globale inhoud

Projecten
 • een project gericht op fuzzy front-end ontwikkeling en ideegeneratie 
 • een project gericht op conceptontwikkeling en realisatie

Leerlijn Werking

 • Construeren voor betrouwbaarheid
 • Technische componenten en systemen

Leerlijn Maken

 • Construeren voor productie
 • Computer Aided Design (gevorderd)
 • Milieuvriendelijk ontwerpen

Leerlijn Verkopen

 • Handschetsen / tablettekenen
 • Engels
 • Commercie (gevorderd)

Leerlijn Beleving

 • Vormgeving
 • Gebruikspsychologie
 • Productinteractie

De verdiepende jaren

Na het tweede jaar bepaal je vooral zelf je studieroute. Je loopt stage en je kiest een van de projectvarianten in de minor Allround Designer: Innovation, Product Experience of Engineering. In het vierde jaar kun je nog een tweede stage lopen of een andere minor volgen, eventueel bij een andere opleiding, een andere onderwijsinstelling of zelfs in een ander land. Ook kun je in plaats van een tweede minor een pre-mastertraject volgen waarmee je je voorbereidt op een vervolgstudie aan een technische universiteit. 

Minor Allround Designer (MAD)

In deze Engelstalige minor, waaraan ook buitenlandse studenten deelnemen, maak je een verdiepingsslag op de leerlijn Beleving, Verkopen of de combinatie Maken/Werking. Je doet dit door een van de drie projectvarianten Product Experience, Innovation of Engineering te kiezen. Je voert een opdracht uit voor het bedrijfsleven waarbij je direct met de opdrachtgever om tafel zit. Daarnaast krijg je binnen het project les in relevante theorie en vaardigheden. Buiten het project volg je vakken over onderzoekvaardigheden en hoe je een eigen bedrijf start. Tenslotte voer je met een groep buitenlandse bezoekers een internationale workshop uit.

Marleen en Fiep bedachten én maakten in het kader van de Minor Allround Designer de Circulair Ondernemen Award. 
Lees hoe ze dit aanpakten

Minor Duurzame Technologie (DT)

In deze minor verdiep je je verder in duurzame technologieën, die steeds belangrijker worden in onze samenleving. Studenten van meerdere technische opleidingen kunnen hieraan deelnemen. De eerste helft van de minor bestaat uit hoor- en werkcolleges (ook gastcolleges) en practica. Je krijgt een breed perspectief en een goede basis om uitdagende en complexere projecten te kunnen uitvoeren. In de tweede helft van de minor breng je de kennis in praktijk. Je gaat op zoek naar een project voor een bedrijf en voert dit in nauwe samenwerking uit in ca. 10 weken. Aan het eind wordt de minor altijd feestelijk afgesloten met een mini-congres.

Minor conceptLab 

Steeds meer ontwerpuitdagingen vragen om een multidisciplinaire aanpak en oplossing. Binnen conceptLab werk je met studenten van diverse opleidingen samen om innovaties naar de markt te brengen. Daarbij run je als zelfstandig team ook nog eens de projectorganisatie.

Minors bij andere opleidingen

 • Production Engineer – verzorgd door de opleiding Werktuigbouwkunde, met veel aandacht voor ontwerpen in kunststoffen.
 • International Sustainable Development (ISD) – Windesheim heeft ontwikkelingsprojecten in diverse landen waar je gedurende een half jaar waardevolle projecten kunt uitvoeren.
 • Zoek ook eens door het grote aanbod van minoren van andere opleidingen binnen Windesheim

Minors bij andere hogescholen

Wil je een minor volgen op een andere hogeschool? Kijk dan op de website van Kies op Maat. De examencommissie toetst je plannen om er voor te zorgen dat je een volwaardig hbo-bachelordiploma behaalt.

Afstuderen: je meesterproef

Je sluit je studie af met een afstudeeropdracht, een soort ‘meesterproef’. Daarvoor werk je een halfjaar bij een bedrijf of instelling aan een opdracht op het niveau van een afgestudeerd ingenieur. Je afstudeeropdracht doet een beroep op je analytisch denken, professioneel handelen en technische deskundigheid. Je sluit de afstudeerperiode af met een presentatie.

Robin, derdejaarsstudent IPO'Voor mijn afstuderen voer ik een opdracht uit bij Sky Worldwide in Shanghai, China. Een uitdagende opdracht die veel raakvlakken heeft met de theorie en praktijk uit de opleiding. Niet alleen leer je veel binnen product design, je leert misschien nog wel meer over jezelf. '
Lees meer over de ervaringen van Robin

Diploma

Als je je diploma hebt behaald, mag je jezelf Bachelor of Science noemen.