Industrieel Product Ontwerpen

Praktijk

Je leert veel in de praktijk. Je werkt aan projecten over actuele onderwerpen, loopt vaak stage, volgt gastcolleges en gaat regelmatig op excursie.

Stage

In het derde jaar loop je een half jaar stage en jij mag kiezen waar je dat wilt doen in overleg met de opleiding. Je leert de cultuur van het bedrijf kennen, maar ook de werkwijze en de processen die zich daar afspelen. Zo krijg je een duidelijk beeld van jouw toekomstige werkomgeving. In het vierde jaar kun je er voor kiezen nog een half jaar stage te lopen bij een bedrijf.

Wil je graag stage lopen in bijvoorbeeld België, Duitsland, Denemarken, Finland, Ierland, Spanje, Oostenrijk, Amerika of China? Dat is een geweldige ervaring en je leert dan ook veel over de cultuur en de inwoners van het land.
Lees over de ervaringen van Robin in Shanghai

Projecten en praktijkopdrachten

Projecten en praktijkopdrachten zijn een belangrijk onderdeel van de opleiding. Een bedrijf is vaak opdrachtgever van een project. Je hebt regelmatig contact met bedrijven en overlegt met ze over alle ontwerpkeuzes die je maakt en hoe je jouw ontwerp wil realiseren.

Ontwerpen in China!

Wil je twee weken naar China? Samen met studenten van de Chongqing Technology and Business University (CTBU) in Chongqing ontwerp je voor een bedrijf bijvoorbeeld een auto, motor of mobiele telefoon. Om je enigszins voor te bereiden volg je vooraf een basiscursus Chinese taal en cultuur.

Bedrijfsprojectweek

In het tweede, derde en vierde jaar is er een speciale Bedrijfsprojectweek. Hier werk je met medestudenten aan verschillende opdrachten die je van bedrijven krijgt. Je vernieuwt bijvoorbeeld een boorsysteem voor het slaan van putten in Kenia, of ontwerpt de keuken van de toekomst.

Onderzoek

Op Windesheim wordt ook onderzoek gedaan, onder andere naar kunststoftechnologie, circulair ondernemen en ontwerpen en slimme technologie in de zorg. Als student kun je participeren in zo’n onderzoek, bijvoorbeeld als stage of afstudeeropdracht, en zo je onderzoektalenten ontdekken en ontwikkelen. Thema’s waar je je mee bezig kunt houden zijn bijvoorbeeld construeren in kunststof met het oog op duurzaamheid en circulaire economie, prototyping en allerlei 3D-printtechnieken.

Frituurpan

Foto frituurpan IPOStudent Daan: 'In het tweede jaar start je met grotere projecten, die je in projectgroepjes moet uitvoeren onder begeleiding van een coach. Zo heb ik met mijn projectgroep aan een frituurpan gewerkt, die frituurt door middel van hete lucht en infrarood. Hierbij moest rekening gehouden worden met de doelgroep, de manier van vullen, de werking en natuurlijk het uiterlijk. Een geslaagd project waarbij we zeer trots zijn op het eindresultaat!'
Lees over de ervaringen van Daan

Blue Racing Team

Spreekt ‘duurzaam bouwen’ je aan? Misschien is het Blue Racing Team dan wat voor jou tijdens je opleiding. Het team bestaat uit ongeveer twintig studenten van verschillende (techniek)opleidingen en bouwt continu aan een technisch innovatief en duurzaam voertuig; van solarboot tot raceauto. Het design is vaak in handen van IPO-studenten, de technische uitwerking wordt opgepakt door studenten Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde. Studenten Communicatie en Technische Bedrijfskunde houden zich bezig met de coördinatie, projectplanning, communicatie en sponsoring rondom het team. En het blijft niet alleen bij ontwerpen en bouwen, in 2018 deed het Blue Racing Team mee aan de Shell Eco-marathon in Londen. 
Meer over het Blue Racing Team in Londen
Meer over het Blue Racing Team