HBO_ICT

Na je opleiding

Aan de slag met je hbo-bachelordiploma op zak? Of liever doorstuderen? Lees over de vele mogelijkheden die je hebt.

Werken in de wereld van de ICT

Jouw kennis is straks breed inzetbaar, want bijna alle bedrijven hebben hoogopgeleide ICT’ers nodig. Je kunt terecht bij ICT-bedrijven, banken, zorginstellingen, overheden, reclamebureaus, internetbedrijven, multinationals en meer. Genoeg om uit te kiezen dus. Over het algemeen vinden afgestudeerden binnen een maand na het behalen van hun diploma al een baan. Sommige studenten krijgen zelfs tijdens hun opleiding al een baan aangeboden. Je kansen op een baan zijn dus goed. Afhankelijk van de afstudeerrichting die je kiest, kun je met je hbo-diploma op zak bijvoorbeeld aan de slag als ontwerper, consultant, projectleider, tester of architect. We lichten hieronder een aantal beroepen verder voor je uit:  

Embedded system engineer

In de industrie speelt ICT een belangrijke rol bij het herkennen van vormen, de besturing van een draaibank, de besturing van een lopende band of robot of het regelen van de temperatuur. Wil jij degene zijn die de robots bouwt of een menu in een tv programmeert waarmee je de helderheid, het contrast, het geluid en het beeld regelt? Word dan embedded system engineer, via je keuze voor de afstudeerrichting Embedded Systems and Automation.

Software engineer

Vind je programmeren een uitdaging? Maak dan je beroep van het ontwerpen, bouwen en testen van software via je keuze voor de afstudeerrichting Software Engineering. Je kunt computerspellen gaan programmeren voor de game-industrie of als webdeveloper de allernieuwste technieken gebruiken bij de bouw van een vacaturesite of webshop. Welke functie je ook vervult binnen de software engineering, je werk kent veel afwisselende kanten. Dat gaat van informatieanalyse tot en met het testen en het in gebruik nemen van de software.

Bedrijfskundig informaticus

Wil je graag met computers én met mensen werken? Word dan bedrijfskundig informaticus via je keuze voor de afstudeerrichting Management of Business and IT. In deze functie ben je dé schakel tussen de informatici en de managers. Je adviseert hoe een bedrijf informatieprocessen beter op elkaar kan afstemmen door het toepassen van ICT-oplossingen. Daarvoor analyseer je eerst hoe werknemers in dit bedrijf met informatie omgaan. Het is belangrijk dat je communicatief vaardig bent, graag samenwerkt en interesse hebt in mensen en hun drijfveren. Ook ben je op de hoogte van de nieuwste ICT-ontwikkelingen.

Infrastructuurspecialist

Als je kiest voor de afstudeerrichting Infrastructure Design and Security, dan kun je in een baan terecht komen waarin je werkt aan systeem- en netwerkbeheer. Als infrastructuurspecialist ben jij degene die weet hoe je op een duurzame manier netwerken en infrastructuren ontwerpt. Hierdoor kunnen mensen wereldwijd via veilige computersystemen met elkaar samenwerken.

Portretfoto studentStudenten in overlegStudenten buiten bij X-gebouw

Startsalaris

Volgens de Keuzegids 2019 kunnen afgestudeerde ICT-professionals rekenen op een bruto maandsalaris van circa 2550 euro. Dit bedrag is een inschatting en biedt natuurlijk geen garantie voor de toekomst.

Doorstuderen? Volg een premaster!

Na het afronden van de opleiding zijn er verschillende doorstudeermogelijkheden, bijvoorbeeld de master Business Informatics bij de Universiteit van Utrecht of de master Human Media Interaction bij de Universiteit Twente in Enschede. We hebben met de Vrije Universiteit in Amsterdam, de Universiteit Twente en de Universiteit Utrecht afspraken gemaakt over premasterprogramma’s waarmee je na je hbo meteen kunt doorstromen naar een aantal masteropleidingen. Je hoeft dan na je hbo geen schakelprogramma te volgen en je wint daardoor dus tijd. 

Tweedegraads onderwijsbevoegdheid in één jaar

Je kunt met je hbo-diploma HBO-ICT een tweedegraads onderwijsbevoegdheid halen via de kopopleiding leraar VO/BVE van Windesheim. Daarna kun je in een verwant vak lesgeven in de onderbouw van het voortgezet onderwijs, het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie.