Eerste jaar

In het eerste jaar ontdek je of je het vakgebied echt interessant vindt en de studie aankunt. Na een jaar kies je een afstudeerrichting.

Je hebt dus een jaar de tijd om een goed beeld te krijgen van alle mogelijkheden binnen de ICT. Zo leg je een stevig fundament voor het vervolg van je opleiding.

Een gezamenlijke start

Je start HBO-ICT gezamenlijk met de major Ondersteunen van bedrijfsprocessen m.b.v. dynamische webapplicaties. Een major is een vast onderwijsprogramma dat alle studenten volgen. Je bouwt in deze major in een projectgroep van vijf à zes studenten een beveiligde webapplicatie voor een bedrijf. Tijdens de bouw van het systeem doorloop je het hele softwareontwikkelingsproces: van analyse en ontwerp tot realisatie, oplevering en beheer.

Vakken

Om een bedrijf te kunnen ondersteunen met ICT, volg je in het eerste semester de volgende vakken:

  • webprogrammeren
  • databaseontwerp en SQL
  • pakketselectie
  • functioneel ontwerpen
  • inleiding security
  • smart things
  • professionele ontwikkeling

Studenten lopend in de halTwee studenten bij robotDatacenter

Oriënteren en kiezen

Je hoeft pas na het eerste jaar een definitieve keuze voor een afstudeerrichting te maken. Om je voor te bereiden op deze keuze, volg je in de tweede helft van het eerste jaar een oriëntatiemajor naar keuze. Hiermee oriënteer je je op twee afstudeerrichtingen die jouw interesse hebben.

Deborah: 'Door het eerste jaar kun je bewust een richting kiezen'

'Windesheim biedt een gezamenlijk eerste jaar aan binnen de opleiding HBO-ICT. Zo krijg je van alle ICT-richtingen iets mee, kun je bewust een keuze maken en is je achtergrond breder. Ik heb gekozen voor Infrastructure Design and Security. Ik wil meer leren over computernetwerken en beveiliging, de échte praktijkopdrachten helpen daar goed bij.'

Verschillende leer- en werkvormen

Een gemiddelde collegeweek bestaat gemiddeld uit 16 uur college. Je krijgt in het eerste jaar niet alleen hoor- en werkcolleges, maar je maakt ook direct kennis met de beroepspraktijk. Je volgt gastlessen en je werkt aan échte opdrachten uit het bedrijfsleven, individueel en in groepsverband. In je projectgroep leer je meer over het vak, maar je leert ook samenwerken. Een vaardigheid die later in je werk goed van pas komt! Natuurlijk begeleiden docenten je bij elke leer- en werkvorm.

Goed beslagen ten ijs

Al bij de start van je studie verwachten we dat je beschikt over een goede basiskennis van Engels, Nederlands en wiskunde. De opleiding HBO-ICT biedt je - al voor de start van de opleiding - de mogelijkheid om je niveau van deze vakken te verhogen via online modules. Naast de online modules behoort een summercourse wiskunde ook tot de mogelijkheden. Op de pagina Toelating vind je hier meer informatie over.  

Bindend Studie Advies

Als student bij Windesheim krijg je aan het einde van je eerste jaar een studieadvies. Dit advies zegt iets over jouw geschiktheid voor de opleiding. Bij een positief advies kun je door naar het tweede jaar. Als je in het eerste jaar minder dan 54 van de 60 studiepunten haalt, krijg je een negatief advies en kun je - door de hieraan verbonden afwijzing - niet verder met je opleiding.