Civiele Techniek

Student aan het woord

Mensen kijken soms vreemd als Vera de Vries vertelt dat ze Civiele Techniek studeert. Lees over haar kijk op het vak en de opleiding.

Vera, word je bouwvakker?

Vera de Vries'Een vraag die me vaak is gesteld toen ik had besloten Civiele Techniek te gaan studeren. Veel mensen hebben geen idee wat ze zich bij Civiele Techniek voor moeten stellen. Maar omdat het met techniek te maken heeft, is het beeld al snel dat je er vieze handen van krijgt. Jammer, want dat klopt helemaal niet!

'Simpele' alledaagse dingen

Civiele techniek kom je overal tegen. Het zijn ‘simpele’ alledaagse dingen als een weg of een dijk, maar het is veel complexer dan het misschien lijkt. Voordat een weg of dijk er werkelijk ligt, heb je als civieltechnisch ingenieur een heel proces afgelegd. Het begint bij de initiatieffase, daarin schets je mogelijke oplossingen voor het probleem. Vervolgens bekijk je in de ontwerpfase samen met het projectteam welke oplossing het meest geschikt is, zowel qua ontwerp, materiaal als budget. Daarna start de uitvoering waarin je je onder andere bezig houdt met de planning, het aansturen van de bouwplaats en zorgen dat materialen tijdig geleverd worden. En zodra de weg of dijk gerealiseerd is, ben je ook nog een tijd lang verantwoordelijk voor het onderhoud ervan.

Als civieltechnisch ingenieur houd je je dus veel meer bezig met het complete proces, van begin tot eind. Projectmanagement is een groot deel van je werk, waarbij je ook een brug moet kunnen ontwerpen en weten hoe je beton kunt berekenen. Ikzelf wil me graag specialiseren richting de waterbouw. Daar zijn we in Nederland goed in en staan we wereldwijd om bekend. Dat is ook zo leuk aan dit vak, je hebt brede internationale mogelijkheden. Zo zie ik mezelf na m’n studie wel nieuwe waterwegen aanleggen in Afrika.

Een mannenwereld? Onzin!

De civiele branche is daardoor ook erg geschikt voor vrouwen. Het is nu nog een behoorlijke mannenwereld, maar dat is echt onzin! Vrouwen kunnen net zo goed een groot bouwproject aansturen. Het werkveld ziet ook graag vrouwen komen. Je wordt hier en daar dan ook wel voorgetrokken als vrouw. Misschien niet altijd helemaal eerlijk ten opzichte van mannen, maar af en toe wel handig en leuk.'