Civiele Techniek

Praktijk

Je leert veel van de praktijk. Je werkt aan projecten over actuele onderwerpen, loopt stage en je gaat mee op excursies naar het buitenland.

Stage in binnen- of buitenland

Om een duidelijk beeld te krijgen van je toekomstige werkomgeving loop je twee keer een half jaar stage. Dit kun je ook in het buitenland doen. In overleg kun je de tweede stage vervangen door een minor. Je kunt stagelopen bij een opdrachtgever zoals de gemeente of de provincie of als constructeur bij een ingenieursbureau. Maar je kunt ook als werkvoorbereider of uitvoerder aan de slag bij een aannemer. Er zijn heel veel functies en mogelijkheden. Bedrijven zien jou als stagiaire van Civiele Techniek van Windesheim graag komen!

Praktijkopdrachten

Om de theorie in praktijk te brengen, werk je iedere periode aan een project. Meestal doe je dit in projectgroepjes. Ook voer je in groepsverband practicumopdrachten uit in onze laboratoria. Een voorbeeld van zo’n project is het ontwerpen van een brug, waarbij een uitvoerings- en faseringsplan gemaakt moet worden.

Goed voorbereid

Al vanaf het eerste jaar leer je werken met het tekenprogramma InfraCad en hoe je met je tekeningen voldoet aan de standaard, de NLCS. Zodra je op stage gaat, zul je merken hoe handig dit is: je komt bij je stagebedrijf vrijwel altijd de NLCS tegen. Vaak werkt het bedrijf in kwestie zelfs ook met InfraCAD en vinden ze het heel fijn en handig dat hun stagiair al bekend is met het programma. Sterker nog: vaak kun je de collega’s van het stagebedrijf dingen te leren.

Docent Sabine Bodingius vertelde in een vakblad hoe dit werkt. Lees dit artikel

Excursies

Bij een praktijkgerichte opdracht horen ook excursies. Je gaat er regelmatig op uit om echte situaties te bekijken, waar mogelijk met een docent die in de praktijk werkzaam is.

Christiaan, oud-student: 'Een goede basis'

‘Als uitvoerder bij BAM Infra regio Civiel heb ik de dagelijkse leiding over de bouwplaats. Ik stuur timmermannen, onder- en nevenaannemers aan, ik ben verantwoordelijk voor de planning én de veiligheid en kwaliteit van het bouwwerk. Een drukke baan, waarvoor ik tijdens mijn studie een goede basis heb gelegd. Door de vele projecten en practica sluit de opleiding namelijk goed aan bij het werkveld.’