Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs

Na je opleiding

Je hebt nu de tweedegraads lesbevoegdheid. Ga je aan de slag als docent in het mbo, vmbo of de onderbouw van havo en vwo? Er zijn nog meer mogelijkheden.

Ook de volwasseneneducatie wacht op je. Voor de vakrichting docent vmbo-techniek geldt dat je speciaal toegerust bent voor het vmbo.

Studenten in een klaslokaal

Kansen in het bedrijfsleven

Als afgestudeerd leraar Technisch Beroepsonderwijs kun je rekenen op een uitdagend, afwisselend en dynamisch beroep. Er is veel vraag naar technische leraren, dus je hebt een grote kans om snel een baan binnen het onderwijs te vinden. De meeste afgestudeerden vinden hun baan binnen het mbo of vmbo.

Ga je toch liever aan de slag in het bedrijfsleven in plaats van in het onderwijs? Ook in het bedrijfsleven zijn er kansen. Je kunt bijvoorbeeld aan het werk als projectleider, technisch trainer of werkvoorbereider. Dankzij de combinatie van techniek en communicatieve vaardigheden kun je als afgestudeerde kiezen uit veel verschillende banen.

Verder studeren

Na de Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs kun je een masteropleiding volgen. Dit kan direct na de lerarenopleiding of enkele jaren later als je wat meer werkervaring hebt. Wil je een master volgen in Nederland of in het buitenland? De keuze is aan jou. Vaak moet je nog wel een schakeltraject volgen om te kunnen starten met een wo-master. Deze toelatingsvoorwaarden verschillen per masteropleiding.

Speciale onderwijszorg

Een aansluitende hbo-master is bijvoorbeeld de master Special Educational Needs en wordt bijvoorbeeld intern begeleider of remedial teacher. 

Leren en innoveren

Als je een aantal jaren in het onderwijs hebt gewerkt en daarnaast betrokken bent geweest bij onderwijsinnovaties, schoolontwikkelingen en begeleiding van collega's, dan kun je master Learning & Innovation bij Windesheim volgen. Na deze hbo-masteropleiding kun je een voortrekkersrol vervullen bij het in gang zetten van duurzame onderwijsvernieuwingen binnen je school.

Andere masters

Je kunt ook overwegen een master aan een technische universiteit te volgen. Of kies voor de universitaire master Onderwijskunde of Pedagogiek.